Vytváření vodních ploch má přispět k ochlazení města, které je takzvaným tepelným ostrovem. Tento jev označuje stav, kdy je v centru města o dva až tři stupně Celsia více proti okraji. Způsobuje to využívání materiálů, které kumulují teplo, a úbytek zeleně. „V tom vrcholu léta od konce června do začátku září, kdy mohou být tropické dny a tropické noci (...), jsou tady podmínky na betonových a asfaltových plochách, které se podobají centrálnímu Španělsku nebo Sahaře,” řekl starosta čtvrté městské části Petr Štěpánek (Zelení/Trojkoalice).

Fontána je dlouhá 61 metrů a široká 3 metry, je složena z velkých hladkých kamenných obdélníků, které jsou v úrovni cesty. Mezi nimi jsou trysky, ze kterých v intervalech vystřikuje voda zhruba do výšky půl metru. Vedlejší brouzdaliště má průměr osm metrů a hloubka vody je 20 centimetrů. Oba prvky vybudovala na své náklady na základě smlouvy s Prahou 4 stavební společnost Skanska, která v sousedství parku buduje administrativní a obytné budovy. Roční náklady na jejich provoz budou 120 tisíc korun.

Pankrácký park v novém

V okolí fontány jsou nově vysazeny zhruba tři desítky stromů. Do budoucna by se měl celý park dočkat proměny. Loni se radnice lidí v parku tázala na to, jak by se měl park upravit. Lidé navrhovali nový mobiliář, grilovací místo nebo třeba hřiště pro větší děti. „Chceme na to vypracovat architektonický návrh, představit to lidem a pak park dále vylepšovat,” upřesnila radní Prahy 4 Alžběta Rejchrtová (Zelení/Trojkoalice).

V parku, který byl otevřen v roce 1985, byla dříve fontána s plastikou, v mrazech však popraskalo vodovodní potrubí i betonová část fontány. Statik pak při průzkumu zjistil, že je v havarijním stavu a hrozí zřícení její železobetonové konstrukce. V roce 2010 proto byla odstraněna a vedení radnice slíbilo, že ji nahradí nějakým novým vodním prvkem.

Více zeleně a vody v městské zástavbě

Hlavní město ve snaze zmírnit dopad klimatických změn nechává obnovit rybníky a vytváří nové. Menší rybník má vzniknout u obory Hvězda, druhý větší v modřanských Lipinách. Obnova čeká Biologický rybník v Horních Počernicích, tři Lítožnické rybníky a Prokopský potok. Rybník oživuje i Uhříněves.

Osvěžení nabízejí v ulicích metropole desítky pítek. Jsou zejména na rušných místech, jako je například Senovážné náměstí, stanice metra Malostranská nebo Újezd. V Praze 7 jsou v ulicích pítka a mlžítka a radnice obnovuje i staré ruční pumpy. Zatím byly zprovozněny dvě pumpy, u parku v Tusarově ulici a na Ortenově náměstí.