V Čechách byly ve čtvrtek teploty nepatrně nižší než ve středu. Naopak na Moravě a ve Slezsku se mírně oteplilo.

Druhou nejvyšší teplotu dnešního dne naměřili meteorologové v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi, kde se rtuť v teploměru vyšplhala na 36,8 °C. Tím byl zároveň překonán místní rekord 34,2 °C, který pocházel z roku 2012.

Dosavadní teplotní maxima pro 2. srpen padla na 46 z celkem 145 stanic ČHMÚ, které měří alespoň tři desetiletí. Tabulku rekordů měnili například v Semčicích na Mladoboleslavsku, kde měl původní rekord z roku 1921 hodnotu 34 stupňů. Dnes byl překonán o 1,4 stupně.

Řež je v čele kvůli skalám, míní starostka

Středočeská stanice v Husinci-Řeži u Prahy naměřila nejvyšší teploty v Česku i v předchozích dnech. V úterý se v Řeži teploměr vyšplhal na 37,6 stupně a ve středu ještě o čtyři desetiny stupně výše. Místní starostka Jana Münzbergerová přičítá vysoké hodnoty místnímu terénu a zejména okolním skalám, které akumulují teplo. I podle meteorologů jsou vysoké teploty v lokalitě dány tamním terénem.

Automatická měřicí stanice je v malé nadmořské výšce, kde jsou i nejvyšší teploty. Navíc je mezi skalami, které odpoledne rozehřívá slunce, a obklopená stromy, kterými neprofoukne vítr a udržuje se tam horký vzduch.

Že Česko čeká další velmi horký den naznačovaly už ranní údaje o nočních minimech, která na 29 stanicích neklesla pod 20 stupňů. Nejteplejší noc meteorologové zaznamenali v pražském Klementinu, kde teplota neklesla pod 23,8 stupně. V Praze na Karlově bylo minimum 22,8 stupně a v Ústí nad Labem-Kočkově teploměr v noci na dnešek neklesl pod 22,5 °C.