Nad střední Evropou se bude i nadále držet velmi teplý vzduch, takže i v sobotu budou padat teplotní rekordy a skloňovat budeme extrémní teploty, které se zastaví až na 36 °C. V porovnání s dlouhodobým normálem, který je 20 °C je nyní tepleji až o 7,5 °C. 

Zpočátku dne bude vát slabý vítr o rychlosti do 15 km/h, postupně zesílí na mírný severní a dosahovat bude rychlosti do 20 km/h. Naši pocitovou teplotu bude zvyšovat vlhkost vzduchu až o pět stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Extrémně vysoké teploty, které na území Česka panují celý týden, přinesou také extrémní zátěž pro naše zdraví. Při nedodržování základních pravidel hrozí kolaps a stres z tepla i zdravým lidem. Pravidelně pijte, vyhněte se fyzické a psychické zátěži, odpočívejte, zdržujte se v chládku, málo se oblékněte, přes poledne zůstávejte doma, na hlavu pokrývku, větrejte v noci, zvyšte přísun ovoce, zeleniny a vlákniny. Přisolte si, sůl se z těla vylučuje spolu s potem.

Neplánujte dlouhé cesty autem – vysoké teploty snižují naši pohotovost a koncentraci při řízení. Sportovní aktivity raději vynechte nebo naplánujte u vody. Na práci nebudeme mít vůbec myšlenky – pracovní výkonnost bude na nule.

Nad naším územím je extrémně podprůměrné množství ozonu – hrozí spálení pokožky po 20 minutách na přímém sluníčku bez ochranných prostředků. Naopak koncentrace přízemního ozonu rostou – ten nám může způsobit pálení sliznice a slzení očí.

Fotogalerie
18 fotografií