Na internetu se v posledních dnech a týdnech objevilo mnoho článků a výzev, které apelují na obyvatele Prahy sympatizující se zvířaty během tropických dnů a nocí. Je nedostatek vláhy, a tak lidé začali do přírody nosit misky s vodou. V rámci těchto výzev se občas objevují informace, které na první pohled vyčnívají.

Schůdky pro hmyz

„Dávejte do misek s vodou kameny, které nádobu zatíží a zároveň slouží jako schůdky pro hmyz,“ znělo jedno ze zaznamenaných doporučení. Ačkoliv se tento krok může zdát někomu již jaksi přehnaný či „přecitlivělý“, Václav Nejman z Lesů hlavního města Prahy Blesku prozradil, že tato věc skutečně není zcela od věci.

„Určitě je vhodné vložit do misky kameny, aby se v misce neutopil hmyz ani jiní drobní živočichové, například rejsci. Miska by měla být vždy mělká a pokud možno větší. Nejsou tedy vhodné lavory, vany nebo hrnce, naopak ideální jsou plastové nebo keramické misky pod květináče,“ vysvětlil Václav Nejman.

Hlubší nádoby je z výše popisovaného důvodu vhodné zakrývat pletivem, dostupné jsou dokonce speciálně vyráběné plováky proti utonutí živočichů.

Jídlo

„Dnes jsem vzala zvířátkům konečně vodu v misce a nějaké jídlo,“ popsala další uživatelka sociální sítě. Tato informace rozjela u příspěvku živou diskuzi, ve které se někteří lidé děsili toho, co žena zvířatům vlastně vzala.

Veverky mají v tomto ročním období mláďata.
Autor: Jiří Čada

Podle Václava Nejmana je potřeba volit správnou potravu, přikrmování ale vzhledem k suchu a nedostatku smysl má. „Nejhůře jsou na tom teď asi živočichové živící se žížalami a slimáky, například ježci. Ti jsou v tomto období vyhladovělí a žízniví. Můžeme jim nabídnout vlhčené granule pro kočky a malá plemena psů nebo konzervy pro kočky a psy. Už i u nás se dají sehnat dokonce speciální konzervy a granule přímo pro ježky,“ popsal odborník pražských lesníků.

Přikrmování podle něj ocení i veverky, které mají v tomto ročním období mláďata. Veverka nepohrdne vlašskými a lískovými ořechy, slunečnicí a ovocem. Nejlépe je však potravu umísťovat do speciálních krmítek pro tyto živočichy, protože jinak jim ji odnášejí ptáci.

Ptačí koupel

Voda v mělkých miskách neznamená jen zdroj tekutin pro vyprahlé živočichy. Zásadní je totiž také pro křídla ptáků. „Ptáci v této době přikrmovat nepotřebují, ti ocení hlavně vodu na pití a na koupání, které je pro ptáky životně důležité. Udržují si tak peří v čistotě a v dobré kondici,“ upozornil Václav Nejman.

Ptáci se ve vodě koupou. Je to pro ně životně důležité, udržují si tím peří v dobré kondici.
Autor: ČTK/AP/Larry Steagall

Pokud jste se rozhodli, že některým z výše popisovaných způsobů chcete zvířatům během tropických teplot pomáhat, měli byste si tuto činnost podle odborníků dobře rozmyslet. Je totiž nezbytné, abyste poskytovanou vodu denně měnili. Zároveň je potřeba misky umývat a drhnout, aby se voda nezkazila. „Teplá a špinavá voda může být pro živočichy naopak nebezpečná. Proto by měl pítko pro živočichy instalovat jen ten, kdo je ochotný se o něj pravidelně starat a udržovat ho,“ dodal za Lesy hlavního města Prahy Václav Nejman.

Fotogalerie
8 fotografií