Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Španělsko dusí vedra i požár. Mrtvých je 10, ve Valencii vyhnal oheň tisíce lidí

Autor: ČTK, pk - 
8. srpna 2018
13:00

Na tři tisíce lidí už evakuovaly místní úřady kvůli lesnímu požáru, který se od pondělí šíří na východním pobřeží Španělska v regionu Valencie. Oheň zničil dvě desítky domů a na 2700 hektarů. Podle deníku El Mundo se požár blíží i k přímořskému letovisku Gandia, které je oblíbenou turistickou destinací. Španělsko nadále sužuje vlna veder, která si od minulé středy vyžádala deset lidských životů. Poslední obětí se stal v úterý starší muž, který zkolaboval na ulici v Barceloně.

Valencijská regionální vláda ve středu potvrdila, že příčinou požáru u obce Lluxent byl blesk, který v pondělí uhodil do stromu. V celém autonomním regionu Valencie bojují nyní hasiči s desítkou požáru.

Po tropických vedrech, která týden sužovala většinu Španělska, přinesla nyní na Pyrenejský poloostrov studená fronta z Atlantiku ochlazení, někde až o 15 stupňů. To by mělo pomoci hasičům, jimž práci v předchozích dnech ztěžovaly vysoké teploty, delší sucho a také proměnlivý vítr.

Už v pondělí nařídily úřady preventivní evakuaci více než tisíce lidí z oblasti jen několik kilometrů severně od sedmdesátitisícového města Gandia, které leží asi 70 kilometrů jižně od města Valencie. V noci na dnešek evakuovaly úřady dvoutisícovou obec Llutxent. S ohněm v oblasti bojuje na 600 hasičů, pomáhá jim 25 vrtulníků a letadel s vodou. Požár se rozšířil i do přírodního parku Surar s letitými korkovými duby.

Vlna veder si ve Španělsku vyžádala deset obětí

Vlna veder si ve Španělsku od minulé středy vyžádala deset lidských životů, včetně čtyřicetiletého Němce, který šel pouť do Santiaga de Compostela. Informoval o tom španělský server eldiario.es. Poslední obětí se stal v úterý starší muž, který zkolaboval na ulici v Barceloně. Vysoké teploty, které ve Španělsku o víkendu dosáhly až 46,6 stupně, od pondělí klesají.

Ochlazení na Pyrenejský poloostrov přinesla až zmiňovaná studená fronta z Atlantiku, která už způsobila bouřky na severu země. Meteorologové ale očekávají, že se vlna veder v pátek vrátí.

První obětí tropického horka se ve Španělsku minulou středu stal osmačtyřicetiletý dělník, který zemřel v regionu Murcia při práci na stavbě dálnice. V témže regionu zemřel ve čtvrtek osmasedmdesátiletý muž, který pracoval na poli.

Čtyři lidé zemřeli od středy v Katalánsku. V pátek to byl bezdomovec v Barceloně a další dva lidé bez dokladů o víkendu v Tarragoně. Čtvrtou obětí se stal v úterý v Barceloně dvaašedesátiletý muž.

Také v regionu Extremadura, který leží u portugalských hranic a kde zaznamenali o víkendu nejvyšší teploty (přes 46 stupňů), zemřeli čtyři lidé. Ve čtvrtek zemřel šestašedesátiletý muž u obce Logrosán, v sobotu podlehla horku pětasedmdesátiletá žena v obci Zarza la Mayor a v neděli jednasedmdesátiletý muž v nemocnici ve městě Villanueva de la Serena.

Čtvrtou obětí veder v regionu Extremadura se stal čtyřicetiletý německý poutník, který šel z andaluské Sevilly nejdelší trasu pouti do Santiaga de Compostela. O jeho úmrtí v obci Caňaveral v provincii Cáceres informovala policie v pondělí.

Tiskový mluvčí Martin Kavka o práci pražských hasičů během extrémního tropického počasí:

Zobrazit celou diskusi