Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Filipíny čekají úder mohutného tajfunu. Úřady evakuují tisíce lidí

Autor: peb, ČTK - 
13. září 2018
11:02

Filipínské úřady dnes zahájily evakuaci tisíců lidí kvůli mohutnému tajfunu Mangkhut, který se blíží k severu země. V ohrožených oblastech byly uzavřeny školy a zemědělci byli vyzváni, aby co nejrychleji sklidili úrodu a předešli tak škodám. Podle meteorologů je Mangkhut nejsilnějším tajfunem, který letos Filipíny zasáhne. V jeho očekávané dráze žije deset milionů lidí, napsala agentura AP

Jako první by měl tajfun v sobotu zasáhnout severní provincii Cagayan na ostrově Luzon. V současné době se bouře nachází nad Pacifikem, asi 720 kilometrů od filipínských břehů. Vichry živlu dosahují rychlosti 205 kilometrů v hodině a v nárazech až 255 kilometrů za hodinu.

"Máme obavy o deset milionů lidí, kteří na Filipínách žijí v dráze této ničivé bouře, včetně těch, které několikrát vyhnaly z domovů monzunové deště v červenci a v srpnu," uvedl ředitel filipínské pobočky Červeného kříže Richard Gordon s tím, že pracovníci jeho organizace jsou v pohotovosti.

Následky tajfunu již pocítili obyvatelé amerického tichomořského ostrova Guam, přes který se Mangkhut přehnal v noci na úterý. Na ostrově porážel stromy a způsobil záplavy a rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny. Bez proudu se ocitlo 80 procent ostrova, do dnešního rána ale byly dodávky obnoveny. 

Pás s deštěm, který tajfun provází, je široký 900 kilometrů a lijáky by mohly na Filipínách způsobit sesuvy půdy a povodně, varoval filipínský meteorologický ústav.

Evakuace dnes začala ve vesnicích na severovýchodním pobřeží Filipín a na přilehlých malých ostrovech. Kromě škol mají být v ohrožené oblasti v pátek uzavřeny i úřady kromě těch, které se podílejí na záchranných operacích. 

Tajfun hrozní zničením sklizně

Tajfun jménem Mangkhut, což je v thajštině název pro tropické ovoce mangostan, se k filipínské provincii Cagayan blíží v době, kdy zde začíná sklizeň rýže a kukuřice. Filipíny se v poslední době potýkají s nedostatkem zásob rýže a provincie Cagayan je jednou z hlavních filipínských zemědělských oblastí, uvedla agentura AP. Rolníci se před příchodem tajfunu snaží zachránit ze sklizně, co se dá, prohlásil guvernér provincie Manuel Mamba.

Meteorologové předpokládají, že po přechodu přes Filipíny bude tajfun postupovat k Hongkongu a jihu Číny, kam by měl dorazit v neděli, pokud si udrží dosavadní kurz.

V roce 2013 zpustošil centrální část Filipín tajfun Haiyan, který si vyžádal více než 7300 mrtvých či pohřešovaných.

Zobrazit celou diskusi