Běžně konzumujeme např. bílé pečivo, margarín, salámy nebo snídaňové cereálie. Někteří z nás dokonce v domnění, že jsou zdravé. Opak je pravdou. Toto je seznam potravin, které pravidelně jíme, a našemu zdraví škodí i v malém množství. Mohou vést např. k obezitě, srdečním chorobám a cukrovce.
Tyhle časované bomby jíme každý den: Víte, které potraviny mohou vést k rakovině a cukrovce?
1.Margarín
Pokud vám někdo tvrdí, že margarín je zdravý, tak lže. Lidé ho často využívají jako náhražku za máslo, jde ale pouze o ztužený tuk, který je hlavní příčinou rakoviny a srdečních chorob. Mažte si tak na chleba raději máslo. Na smažení používejte spíše organický olivový olej.
2.Slazené nápoje
Sycené slazené nápoje (zejména ty s kolovou příchutí) nejsou rozhodně zdraví nijak prospěšné. Možná vám někdo bude tvrdit, že bublinkové nápoje obsahují živiny a vitamíny, nicméně tyto nápoje obsahují cukry, barviva a konzervační látky. Pokud si koupíte variantu, která je údajně bez cukru, budete pít škodlivá umělá sladidla. Častá konzumace škodí vašemu srdci, vede k obezitě a osteoporóze.
3.Uzeniny
Salámy, párky a jiné uzeniny jsou plné dusičnanů, sodíku, konzervačních látek a dalších přísad. Všechny tyto látky mohou zvýšit riziko rakoviny, srdečních onemocnění a vzniku cukrovky. Pokud máte tyto pochutiny rádi, kupujte raději salámy s vysokým obsahem masa (cca 90 %). Pokud kupujete balené salámy, pečlivě čtěte složení.
4.Snídaňové cereálie
Možná je to rychlá a nenáročná snídaně, ale také nezdravá. Cereálie snídají zejména děti a rozhodně nejsou tak neškodné, jak se snaží firmy prezentovat. Obsahují cukr, umělá barviva a hlavně jsou zbavené živin, které měly před zpracováním.
5.Chipsy
Oblíbená pochutina se v domácnostech konzumuje velmi často. Brambůrky nebo chipsy ale obsahují nebezpečnou látku zvanou akrylamid. Ten zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, rakoviny prostaty a rakoviny konečníku. Zároveň obsahují tuk a velké množství soli, což zvedá cholesterol a samozřejmě vede k obezitě. Zkuste zdravější variantu - nakrájejte brambory na tenké plátky, kápněte na každý trochu olivového oleje, posypte špetkou soli a dejte péct do trouby.
6.Dresingy
Dresingy jsou plné cukru, umělých barviv a fruktózy. Jakmile utopíte svůj salát v dresingu, je to jako kdybyste snědli sáček chipsů nebo jeden párek v rohlíku. Místo dresingu v lahvi použijte na dochucení salátu citronovou šťávu, jablečný nebo balsamikový ocet s trochou olivového oleje.
7.Rajčatový protlak
V rajčatovém protlaku v konzervě se ukrývá velké množství cukru, které vede k obezitě, srdečním chorobám a také k zubnímu kazu. Raději používejte čerstvá rajčata, případně si nastudujte balení a kupujte protlaky s menším množstvím cukru.
8.Hranolky
Pokud si dáte i malé množství hranolek, dostáváte do sebe 200 až 340 kalorií, s větší porcí už 700 kalorií. Je třeba něco dalšího dodávat? Když po nich ale toužíte, raději je pečte, nesmažte je.
9.Zmrzlina
Miluje ji každý a v horkých dnech ji jíme velmi často. Zmrzlina ale rozhodně není prospěšná našemu zdraví, je plná nezdravých tuků a cukrů.
10.Smažené jídlo
Co se smaží v oleji, není rozhodně zdravé a přispívá to ke kardiovaskulárním onemocněním. Pokud si dopřáváte smažené pokrmy více než 4x týdně, zvyšujete riziko obezity, a pokud si dáváte smažené až 6x týdně, riziko mrtvice se u vás zvedá o 41 %.
11.Bílé pečivo
Bílé pečivo je vyrobeno z mouky, která je zbavena veškerých výživných látek a minerálů. Po bílém pečivu se tloustne, protože obsahuje sacharidy. Častou konzumací si zaděláváte na problémy se štítnou žlázou a na cukrovku.
12.Popcorn
Kdo by si nedal popcorn v kině, případně si ho neudělal v mikrovlnce? Jenže popcorn obsahuje diacetyl. Odborníci se už dlouho přou, zda látka škodí zdraví, či ne a názory se zatím dost různí.
V roce 2012 vysoudil Wayne Watson z Denveru, u kterého se po mnohaletém připravování kukuřičných pukanců objevila konstriktivní bronchiolitida, náhradu ve výši 7,27 milionů dolarů. Podle názoru soudu měl výrobce polotovaru zákazníky před tímto nebezpečím varovat.
13.Energetické nápoje
Potřebujete se trochu nabudit a saháte po energetických nápojích? Někteří je bez nadsázky nazývají předraženými chemikáliemi. Jsou plné sacharózy, glukózy a kofeinu, navíc v množství, které není pro vaše tělo zdravé.
Velice zřídka něco smažím v trojobale. Jinak z toho výčtu nejím nic. Tak proč nejsem zdravá jako fík?