Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tyhle časované bomby jíme každý den: Víte, které potraviny mohou vést k rakovině a cukrovce?

  • Autor: ula - 
    8. 10. 2018
    05:15

    Běžně konzumujeme např. bílé pečivo, margarín, salámy nebo snídaňové cereálie. Někteří z nás dokonce v domnění, že jsou zdravé. Opak je pravdou. Toto je seznam potravin, které pravidelně jíme, a našemu zdraví škodí i v malém množství. Mohou vést např. k obezitě, srdečním chorobám a cukrovce.

  • 1.Margarín

    Pokud vám někdo tvrdí, že margarín je zdravý, tak lže. Lidé ho často využívají jako náhražku za máslo, jde ale pouze o ztužený tuk, který je hlavní příčinou rakoviny a srdečních chorob. Mažte si tak na chleba raději máslo. Na smažení používejte spíše organický olivový olej.

    Je margarín zdraví prospěšný? Je margarín zdraví prospěšný? | Profimedia

  • 2.Slazené nápoje

    Sycené slazené nápoje (zejména ty s kolovou příchutí) nejsou rozhodně zdraví nijak prospěšné. Možná vám někdo bude tvrdit, že bublinkové nápoje obsahují živiny a vitamíny, nicméně tyto nápoje obsahují cukry, barviva a konzervační látky. Pokud si koupíte variantu, která je údajně bez cukru, budete pít škodlivá umělá sladidla. Častá konzumace škodí vašemu srdci, vede k obezitě a osteoporóze.

    Slazené nápoje Slazené nápoje | Shutterstock.com

  • 3.Uzeniny

    Salámy, párky a jiné uzeniny jsou plné dusičnanů, sodíku, konzervačních látek a dalších přísad. Všechny tyto látky mohou zvýšit riziko rakoviny, srdečních onemocnění a vzniku cukrovky. Pokud máte tyto pochutiny rádi, kupujte raději salámy s vysokým obsahem masa (cca 90 %). Pokud kupujete balené salámy, pečlivě čtěte složení. 

    Uzeniny Uzeniny | istock.com

     

  • 4.Snídaňové cereálie

    Možná je to rychlá a nenáročná snídaně, ale také nezdravá. Cereálie snídají zejména děti a rozhodně nejsou tak neškodné, jak se snaží firmy prezentovat. Obsahují cukr, umělá barviva a hlavně jsou zbavené živin, které měly před zpracováním.

    Cereálie Cereálie | ...

  • 5.Chipsy

    Oblíbená pochutina se v domácnostech konzumuje velmi často. Brambůrky nebo chipsy ale obsahují nebezpečnou látku zvanou akrylamid. Ten zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, rakoviny prostaty a rakoviny konečníku. Zároveň obsahují tuk a velké množství soli, což zvedá cholesterol a samozřejmě vede k obezitě.  Zkuste zdravější variantu - nakrájejte brambory na tenké plátky, kápněte na každý trochu olivového oleje, posypte špetkou soli a dejte péct do trouby.

    Chipsy Chipsy | Profimedia


  • 6.Dresingy

    Dresingy jsou plné cukru, umělých barviv a fruktózy. Jakmile utopíte svůj salát v dresingu, je to jako kdybyste snědli sáček chipsů nebo jeden párek v rohlíku. Místo dresingu v lahvi použijte na dochucení salátu citronovou šťávu, jablečný nebo balsamikový ocet s trochou olivového oleje.

    Dresingy Dresingy | Protlak

     

  • 7.Rajčatový protlak

    V rajčatovém protlaku v konzervě se ukrývá velké množství cukru, které vede k obezitě, srdečním chorobám a také k zubnímu kazu. Raději používejte čerstvá rajčata, případně si nastudujte balení a kupujte protlaky s menším množstvím cukru.

    Rajčatový protlak Rajčatový protlak | Protlak

  • 8.Hranolky

    Pokud si dáte i malé množství hranolek, dostáváte do sebe 200 až 340 kalorií, s větší porcí už 700 kalorií. Je třeba něco dalšího dodávat? Když po nich ale toužíte, raději je pečte, nesmažte je.

    Hranolky Hranolky | Shutterstock.com

     

  • 9.Zmrzlina

    Miluje ji každý a v horkých dnech ji jíme velmi často. Zmrzlina ale rozhodně není prospěšná našemu zdraví, je plná nezdravých tuků a cukrů.

    Zmrzlina Zmrzlina | iStock

  • 10.Smažené jídlo

    Co se smaží v oleji, není rozhodně zdravé a přispívá to ke kardiovaskulárním onemocněním. Pokud si dopřáváte smažené pokrmy více než 4x týdně, zvyšujete riziko obezity, a pokud si dáváte smažené až 6x týdně, riziko mrtvice se u vás zvedá o 41 %.

    Smažené jídlo Smažené jídlo | shutterstock.com

  • 11.Bílé pečivo

    Bílé pečivo je vyrobeno z mouky, která je zbavena veškerých výživných látek a minerálů. Po bílém pečivu se tloustne, protože obsahuje sacharidy. Častou konzumací si zaděláváte na problémy se štítnou žlázou a na cukrovku.

    Bílé pečivo vyměňte za tmavé, celozrnné. Bílé pečivo vyměňte za tmavé, celozrnné. | shutterstock.com

  • 12.Popcorn

    Kdo by si nedal popcorn v kině, případně si ho neudělal v mikrovlnce? Jenže popcorn obsahuje diacetyl. Odborníci se už dlouho přou, zda látka škodí zdraví, či ne a názory se zatím dost různí.

    V roce 2012 vysoudil Wayne Watson z Denveru, u kterého se po mnohaletém připravování kukuřičných pukanců objevila konstriktivní bronchiolitida, náhradu ve výši 7,27 milionů dolarů. Podle názoru soudu měl výrobce polotovaru zákazníky před tímto nebezpečím varovat.

    popcorn popcorn | Shutterstock.com

  • 13.Energetické nápoje

    Potřebujete se trochu nabudit a saháte po energetických nápojích? Někteří je bez nadsázky nazývají předraženými chemikáliemi. Jsou plné sacharózy, glukózy a kofeinu, navíc v množství, které není pro vaše tělo zdravé.

    Energetické nápoje Energetické nápoje | Profimedia.cz

     

     

     

     

     

     

     

baronessa ( 8. října 2018 09:36 )

Velice zřídka něco smažím v trojobale. Jinak z toho výčtu nejím nic. Tak proč nejsem zdravá jako fík?

Antonin Blaha ( 8. října 2018 07:22 )

 Ktery blbec zase toto psal?😲

diskutujici ( 8. října 2018 06:45 )

Telo si rekne, na co ma chut.

leiah ( 8. října 2018 06:40 )

Nezdravé se řídí vždy podle toho, KDO si danou studii zaplatí.

europa ( 8. října 2018 06:14 )

Bububu, to jsou zase kecy. Jím na co mám chuť a přes to prostě nejede vlak. Moje známá jedla zdravě a přesto ji zabil Alzheimer. Tak nač se má člověk omezovat, když to není na nic? Dobrou chuť

Zobrazit celou diskusi