Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Prodlužte houbám život! 6 rad, jak na to

/
  • Skoro čtyři stovky těchto krasavců v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku nasbírala Magdaléna Sikorová.
    Skoro čtyři stovky těchto krasavců v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku nasbírala Magdaléna Sikorová. (Magdaléna Sikorová)
    22. září 2018 ● 05:00

    Milujete houby? Pokud byste si na nich nejraději pochutnávali celý rok, nic vám v tom nebrání. Stačí vypravit se do lesa, mít úspěšný »lov« a trpělivost s jejich zpracováním. Možností, co s houbami podniknout, je nepřeberně!

     

  • 1.

    Sušení vyžaduje trpělivost

    Sušení je nejběžnějším typem uskladnění. Je ale nutné nechat plátky pořádně doschnout. Cílem je snížit obsah vody z původních asi 90 % na pět, čímž se zabrání plísním. Usušené houby uchovávejte v dobře uzavřených neprodyšných sklenicích, aby nepodlehly právě plísním či molům. Neuskladňujte houby, dokud při mnutí  v dlaních nezačnou chrastit a lámat se.

     

    Autor: Instagram.com

     

  • 2.

    Syrové prosypte solí

    Syrové houby je možné proložit solí. Nakrájené houby nechte zavadnout a pak je po vrstvách vkládejte do sklenic a prosypávejte solí prohřátou v troubě. Poměr hub a soli by měl být 4:1.

     

  • 3.

    Podušené můžete zamrazit

    Houby se dají snadno zamrazit. Nakrájené a omyté se vloží do kastrolu, ochutí solí, bílým pepřem a kmínem, podlijí se a dusí asi tak čtvrt hodiny. Po vychladnutí stačí houby rozdělit na porce a vložit do mrazáku.

     

     

  • 4.

    Naložte je nakyselo

    Naložení nakyselo je časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Začněte blanšírováním, tedy tím, že nakrájené, očištěné a propláchnuté houby vložíte do vroucí osolené vody (na litr vody dejte čajovou lžičku soli). Vařte pět minut a sbírejte vzniklou pěnu. Houby na sítku propláchněte, zchlaďte a plňte do zavařovací sklenice (můžete přidat i zeleninu nebo cibuli). Zalijte svařeným sladkokyselým nálevem (1 díl octa, 3 díly vody, sůli a cukr). Podle chuti přidejte koření (např. bobkový list, celý pepř, nové koření nebo hořčičná semínka). Sterilujte na 90 °C zhruba půl hodiny.

     
    Houby v octu
    Autor: Kateřina Moravcová

  • 5.

    Zkuste je vyudit

    Houby zpracované blanšírováním je možné udit. Musí jít ale výhradně o tvrdé houby. Ty se po blanšírování a oschnutí vyskládají v udírně na rošt nebo zavěsí na nit. Houby se udí pomocí pilin ovocných stromů zhruba 1,5 hodiny středně teplým kouřem.

     

  • 6.

    Přelijte je sádlem

    Houby se dají naložit i do tuku. Podušené houby se smíchají se zahřátým sádlem a vloží do sklenic.  Je nutná hodinová sterilace na 95 °C, která se po dvou dnech musí opakovat. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida Adam Balažovič

Dnešní horoskopy