Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Voda nad zlato: Vyhání lidi z domovů, hrozí konflikty a další vlny uprchlíků

Autor: Jakub Tomek, Tomáš Belica, Ivo Horváth - 
30. září 2018
05:31

Problém s nedostatkem vody se netýká jen Česka. Ještě intenzivněji ho pociťují národy na jiných kontinentech, kde už odstartoval částečné stěhování národů. Odborníci navíc ani vyhlídky pro Evropu nevidí nějak růžově. Jak sucho bude ovlivňovat migraci? A hrozí kvůli němu nějaké konflikty?

Právě kvůli klimatickým změnám došlo za posledních 6 let – tedy období takzvané migrační krize – k přesunu až 30 milionů lidí, hlavně obyvatel Afriky a Blízkého východu. A nadcházející sucha, mizení zeleně i ubývání vodních ploch mají dle studie NASA a OSN z domovů vyhnat ještě několikanásobně více migrantů.

To ministr životního prostředí Richard Brabec (52, ANO) neočekává, že by nedostatek vody způsobil rovnou globální válku. Jednoduché to ale prý nebude. „Dvě miliardy lidí má problém k přístupu k pitné vodě a do roku 2050 by se tento počet lidí měl zvýšit na 3 miliardy. Může dojít k místním konfliktům a ty už dneska existují. A jako důvod pro masivní migraci to bezpochyby bude,“ upřesnil pro Blesk.

Cílek: Migrace jako trvalý stav

Že migrace a sucho jsou spojené nádoby, se domnívá i geolog a klimatolog Václav Cílek. Podle něj politici nezačali jednat dostatečně brzo. „Politici určitě zaspali, ale zaspali proto, že se o tento problém nikdo nestaral,“ říká Cílek.

Aktuálnost problému se podle něj teprve ukáže. „Nedostatek vody ještě lidi moc nezajímá, ale potraviny je budou zajímat. Doopravdy se jedná o to, že půlka čínské produkce rýže je zranitelná. A až jim ta rýže dojde, tak začnou dovážet pšenici, aby neumřeli hlady, protože v Číně se obdělává asi jen 15 procent země, kdežto u nás je to až polovina,“ vysvětluje klimatolog.

„My tu krizi vnímáme jenom z našeho měřítka. Ale kdybychom byli na Filipínách nebo v Indonésii, tak bychom byli šokováni a zaraženi čínskou migrační krizí. Severní třetina Číny totiž razantně vysychá a státy v okolí Indie se musejí bránit přílivu Indů,“ dodává Cílek.

Podle experta je proto na čase, abychom se připravili na další vlny přesunu lidí. „Migrační krize už bude trvalý stav společnosti. My migraci vnímáme jako záležitost Středozemního moře, ale brzo to může být záležitost východního Slovenska, které poveze váhu dalších migračních krizí,“ konstatuje klimatolog.

adeso ( 30. září 2018 10:10 )

jsem docela stár a o tomhle problému mluvím už dvacet let. Všichni se mi smáli. No letos jsme na to doplatili fest a bude hůř. Jen východní Evropa to neví. Názor Čechů bude, že je máme postřílet. A co s tím udělají naši mobiláci je mi už buřt.

marais ( 30. září 2018 09:58 )

Místo dodávek zbraní jim vydolujte studny nebo si můžou postavit dálkové vodovody z oblastí, kde je vody moc.

vaber ( 30. září 2018 08:32 )

 přesuny lidí a migrace ? zapomeňte na takové scénáře, buď přežijeme my nebo oni, ale s největší pravděpodobností nikdo. Atmosféra planety je zničená a oblačnost se v ní neudrží,jediné oblaky jsou kondenzační pruhy od letadel. Poslední bouře nad Řeckem stáhla veškerou vlhkost nad Středozemním mořem, jediným pidizdrojem oblačnosti pro Evropu a tak můžeme čekat jen sucho a za třicet let tu bude jen step bez stromů ,řek a podzemní vody a to pro 10 milionů nestačí

Zobrazit celou diskusi