Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útok z nebe: Zuřivé straky napadají lidi. Klovou do hlavy, odštípávají uši

Autor: peb - 
20. října 2018
13:26

V průběhu září a října není v Austrálii žádným překvapením, když se na člověka z ničeho nic snese straka a začne ho zuřivě klovat do hlavy, nebo se mu snaží zobákem odštípnout ucho. Letos straky lidem způsobily přes 400 zranění, informovala o tom CNN. 

Novinář z Melbourne Mark Santomartino se v září vyfotil po stračím útoku. „To bylo naposledy, co jsem dělal rozhovor v parku,“ napsal.

 

Podobné útoky na cyklisty, chodce i řidiče aut jsou běžnou záležitostí. Lokální média informovala o tom, že za poslední sezonu proběhlo přes 3000 podobných náletů. Straky se takto chovají hlavně v době hnízdění a snaží se tak držet potenciální nepřátele dál od svých hnízd.

Nejdříve na svou „oběť“ jen nalétávají a tím ji varují. Pokud se ale člověk rychle nevzdálí, útočí zběsilým klováním. To může být nebezpečné hlavně pro oči. „Straka mě napadla, když jsem jel na kole. Druhá nalétávala na mého kamaráda. Když si uvědomila, že klování do helmy mu nijak neubližuje, vzala do zobáku jeho ucho a prudce s ním škubla. Krev mu tekla po celé hlavě,“ řekl Geoff Maslen. 

Australské straky nemají s našimi nic společného

Navzdory stejnému pojmenovaní, nemají straky v Austrálii s těmi evropskými společný původ. To jen evropští námořníci pojmenovali jednoho černobílého ptáka po tom druhém. Australské straky připomínají spíše vrány. Nenapadají pouze lidi, ale nezřídka se v tlupách vrhají i na jiné ptáky. V Austrálii jsou kvůli nim na různých místech k vidění cedule „Pozor na nalétávající straky“. Nejlepší ochrana je otevřený deštník, nebo hůl s vlaječkou.

starymlok ( 20. října 2018 22:09 )

Jestli si ho nepletou se Strakapůdem,ten udělá douru i do betonu,když je nasra-tý

žanyn ( 20. října 2018 20:03 )

Žeby horor Ptáci in natura???

w.mojko ( 20. října 2018 18:23 )

ano, nám sa tiež stalo, že v skalnom meste (Bomboo) na nás začali nalietať... okamžite sme sa ale vzdialili a oni sa upokojili. My sme ich hlavne nechceli rušiť, netušila som, že sú až také bojovnice

Monikay ( 20. října 2018 18:07 )

tak v Austrálii rozdat vzduchovky!

ivoadler ( 20. října 2018 14:35 )

Naše straky taky podezřele křičí, když se k nim blížím. A jak jsou protivný vrány...

Zobrazit celou diskusi