Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Desítky tisíc Britů vyšly do ulic: Chceme nové referendum o Brexitu

Autor: ČTK - 
20. října 2018
16:36

Desetitisíce Britů se dnes na demonstraci v Londýně hlasitě domáhají referenda o dohodě o odchodu Británie z Evropské unie, kterou pět měsíců před britských odchodem obě strany ještě vyjednávají. Odhady počtu účastníků podle webu Sky News sahají od čtvrt po půl milionu lidí, policie se svým vyjádřením ještě nepřišla.

Demonstraci uspořádalo hnutí People's Vote, sdružující vícero proevropských spolků, včetně sdružení zastupujícího 3,7 milionů Evropanů žijících v Británii. Organizátoři očekávají, že půjde o největší protest svého druhu. Tisíce aktivistů z různých končin království přivezlo do hlavního města 150 autobusů. Akci podpořil mimo jiné londýnský starosta Sadiq Khan.

Britové si odhlasovali odchod z EU většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016. Britská premiérka Theresa Mayová zopakování plebiscitu odmítá. „Druhé referendum nebude. Lidé hlasovali,“ prohlásila ve středu a zdůraznila, že je odhodlaná výsledky hlasování uvést do praxe.

Organizátoři sobotní demonstrace tvrdí, že by Britové před dvěma lety hlasovali jinak, kdyby byli pravdivě informováni. „Myslím, že lidé byli uvedeni v omyl v mnoha ohledech,“ řekl agentuře AFP podnikatel Peter Hancock. „Chceme zůstat v Evropě. Nevidíme žádné výhody z odchodu," dodala jeho žena Julie, upoutaná na invalidní vozík.

Antonin Blaha ( 21. října 2018 13:24 )

 Najednou se ta demokracie moc nehodi co?😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi