Pražští hasiči mají za uplynulá léta bohaté zkušenosti s vichřicemi. Loni vyjížděli k nepočítaně případů kvůli orkánu Herwart, který se Českem i Prahou prohnal z 28. na 29. říjen. Letos se pro změnu museli potýkat s následky bouře Fabienne. V úterý večer dorazily do Prahy další silné poryvy.

 „V ulici Kytlická hasiči zajistili uvolněný plech na střeše domu, před bohnickou Billou spadl strom před vjezd na parkoviště. V ulici Tererova se uvolnila plachta na rozestavěné střeše domu,” uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka v úterý večer. Během noci pak hasiči zasahovali ještě dvakrát. Český hydrometeorologický ústav vyhlásil pro Prahu na středu stav nízkého stupně nebezpečí.

Kvůli vichřici nepluly ani přívozy, a to na trase: Pražská tržnice – Ostrov Štvanice – Rohanský ostrov. Na lince: Troja – Císařská louka došlo asi k půl hodinovému omezení, v 7.20 byl jeho provoz obnoven.

Komplikace v tunelech

Komplikace ale stále trvají v tunelech Cholupice a Lochkov, kde vypadly kamerové a bezpečnostní systémy. V místě se tvoří kolony. „Předpokládám, že je to následkem noční vichřice, v tuhle chvíli neznáme přesné příčiny, velmi intenzivně pracujeme na odstranění závad,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. „Po nahrazení kamerového dohledu fyzickým bude podle něj možné tunely opět projíždět. „Budou tam pendlovat hlídky a asistence,“ dodal Rýdl.

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský doplnil, že kvůli silnému provozu a tvoření kolon je tunel Lochkov ve směru na D5 odbavován blokově.