Tropická noc je na konci října raritou. Stejně tak jsme letos první tropickou noc naměřili na území Česka hodně brzy, už 29. dubna. Za teplotní skoky a extrémně vysoké noční teploty pro toto roční období může teplé jihovýchodní proudění, které během pondělního dne na našem území výrazně zesilovalo, a tak nárůst teplot na většině území pokračoval i během noci. 

Přes Moravu a Slezsko přechází během úterý studená fronta, která přinese během dne mírné ochlazení a středeční ranní teploty se už budou pohybovat jen mezi 7 až 3 °C. Nejvyšší odpolední teploty budou až do konce týdne i nadále zůstávat výrazně teplotně nadnormální – nejčastěji mezi 13 až 19 °C a padat budou teplotní rekordy. Naposledy bylo takto teplo na přelomu října a listopadu v roce 2001.

Šerák čelil nárazům větru o rychlosti 126 km/h

Během pondělního odpoledne a večera na většině území zesiloval jihovýchodní vítr a během noci foukal silný vítr, který v horských oblastech v Jeseníkách, Beskydech a v Krkonoších dosahoval rychlosti i přes 118 km/h, tj. rychlosti orkánu, který nese název podle hluboké tlakové níže Vaia.

Silný vítr foukal ale také v nížinách – například na Holešovsku dosáhl rychlosti v nárazech až 90 km/h. Silný vítr bude slábnout během úterního odpoledne. Na Moravě a ve Slezsku bude do konce pracovního týdne foukat čerstvý vítr s nárazy o rychlosti kolem 50 km/h, což je rychlost větru ideální na pouštění draka.

Velké výkyvy tlaku vzduchu

Hluboká tlaková níže Vaia, která postoupila ze Středomoří nad Německo, přinesla do střední Evropy výrazně nízký tlak vzduchu, který se pohybuje jen na 990 hPa. Nízký tlak vzduchu pocítí zejména lidé s nízkým krevním tlakem a to malátností, bolestí hlavy, špatným spánkem a sníženou koncentrací.

Během úterý očekáváme silný nárůst tlaku vzduchu a ve středu v pravé poledne bude dosahovat hodnot kolem 1025 hPa. Průměrný tlak vzduchu se v Česku pohybuje na 1013 hPa. 29. ledna 2015 bylo na našem území naměřeno pouze 975 hPa.

Fotogalerie
5 fotografií