Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tragédie u rodinné večeře: Říčka zabila devět lidí včetně dvou malých dětí

Autor: ČTK, kal - 
4. listopadu 2018
12:00

Extrémně deštivé a větrné počasí, které už přes týden sužuje Itálii, zasáhlo v noci na neděli Sicílii a vyžádalo si dalších 12 obětí na životech. Informovala o tom agentura ANSA. Devět mrtvých členů jedné rodiny včetně dvou malých dětí našli záchranáři v zaplaveném domě v obci Casteldaccia poblíž Palerma. Další dva lidé zemřeli poblíž Agrigenta, když jejich auto strhl proud vody. Na Sicílii vyrazil italský premiér Giuseppe Conte, aby se osobně seznámil s rozsahem škod.

„Potkala nás strašná tragédie,“ řekl italským médiím starosta městečka Casteldaccia Giovanni Di Giacinto. Právě v tomto městečku se v noci kvůli bleskovým záplavám vylila z břehů říčka Milicia a zaplavila dům, kde se v té době sešla na večeři širší rodina. Uvnitř se utopilo devět lidí, včetně dvou dětí (†1 a †3).

Další muž zemřel v noci v sicilské obci Vicari v autě, jeden člověk se ještě pohřešuje. Počet obětí bouřek a dešťů se za poslední týden v Itálii vyšplhal už na tři desítky. Pozornost se v minulých dnech upírala zejména ne sever země, nyní ale extrémně deštivé počasí sužuje zejména Sicílii.

Vesnice odřízly sesuvy půdy od světa, lidé nemají proud

Apeninský poloostrov sužují v posledních dnech extrémní deště a bouřky, vítr v místech dosahoval rychlosti až 180 kilometrů v hodině. Civilní obrana popsala poslední vlnu bouřek jako jednu z nejsložitějších meteorologických situací posledních šedesáti let a situaci na severu země v sobotu označila za „apokalyptickou“. Některé vesnice odřízly sesuvy půdy od světa, nefunguje tam elektřina, někde neteče ani voda.

V sobotu zasáhly bouře také Sicílii, kde mimo jiné přerušily provoz na železnici mezi Palermem a Agrigentem. Meteorologové očekávají i neděli déšť a bouřky zejména ve střední a jižní Itálii.

V neděli by měl postiženou oblast na severu země, konkrétně Benátsko, navštívit ministr vnitra Matteo Salvini.

Zobrazit celou diskusi