Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Policie věděla, kde Babiš junior je. A jednala se Švýcary, odráží Hamáček kritiku

Autor: ČTK, simao - 
13. listopadu 2018
12:55

Se švýcarskou policií jednala Policie ČR v souvislosti s Andrejem Babišem mladším již v minulosti, ujistil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Řekl, že to nebylo rozhodně tak, že by syna českého premiéra vypátrala až dvojice českých novinářů. Policie o tom, kde Babiš junior pobývá, věděla, uvedl vicepremiér.

Policie podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) v případu Čapího hnízda pracovala a pracuje profesionálně. Zabývat se bude i novými zjištěními ohledně syna premiéra Andreje Babiše (ANO), který měl být kvůli kauze údajně nedobrovolně držen na Krymu.

Znalec měl posoudit stav Babiše juniora

Policie podle něj pracovala profesionálně na případu Čapího hnízda i v minulosti. Do týmu vyšetřovatelé případu Čapího hnízda například přibrali znalce, který měl posoudit psychický stav Andreje Babiše mladšího.

„Před několika měsíci Policie ČR přibrala do týmu soudního znalce, jehož úkolem bylo posoudit psychický stav jednoho z obviněných. Ale nicméně vzhledem k tomu, že se tento obviněný pohybuje mimo území ČR a policie nemůže konat úkony trestního řízení na území cizího státu, tak po několik týdnů, spíše měsíců, probíhala intenzivní komunikace (…) se švýcarskou policií,“ upozornil Hamáček. 

„Policie v této chvíli ani v dohledné minulosti po nikom nepátrala a věděla o tom, kde se dotyčný nachází a činila veškeré kroky k tomu, aby bylo možné posoudit zdravotní stav tohoto obviněného soudním znalcem,“ ujistil Hamáček a dodal: „To není o tom, že by pana Babiše juniora vypátrala dvojice redaktorů, nicméně policie byla informována a ví o jeho místě pobytu několik týdnů či měsíců, aby mohla konat v rámci trestního řízení.“

V cizině záleží na něm i jeho rodině

Jedná se o člověka, který je mimo území ČR a navíc má švýcarské státní občanství, upozorňoval opakovaně Hamáček. A obecně dodal: „Pokud by na území ČR nějaká osoba vyjádřila obavy o svoji bezpečnost či o svůj život, tak tady máme zákonné postupy, jak takovéto osobě poskytnout ochranu. Nicméně pokud se nachází na území cizího státu, tak je plně v jurisdikci místních bezpečnostních složek a je tady v tomto případě na něm, jeho nejbližších a asi švýcarské policii, jak k tomu přistoupí.“

Hamáček tak dnes reagoval i na kritiku některých opozičních politiků, že policie Babiše mladšího nedokázala na rozdíl od novinářů vyslechnout. Orgány činné v trestním řízení mají jeho naprostou podporu.

Babiš dnes uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný, bere léky a musí být pod dohledem. Do zahraničí pak prý vycestoval dobrovolně.

Chvojka: Babišův syn má švýcarské občanství

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka poznamenal, že Babišův syn má švýcarské občanství, což činí situaci složitější. Podle Hamáčka je třeba součinnost švýcarské policie. Naznačil, že posudek o psychickém stavu by mohl vypracovat i švýcarský expert.

Hamáček dnes novinářům řekl, že o věci dopoledne mluvil s Martinem Vondráškem, který je po odchodu Tomáše Tuhého pověřen vedením policie. Hamáček řekl, že od policistů dostal ujištění, že se zabývají všemi skutečnostmi, které zazněly v reportáži ohledně Babišova syna Andreje. „A (policie) bude postupovat podle zákona. Stejně se vyjádřilo i státní zastupitelství,“ konstatoval Hamáček.

Více o Andreji Babišovi mladším čtěte ZDE

Kvůli kauze Andreje Babiše mladšího chce opozice vyslovit nedůvěru vládě

Kauza Andreje Babiše mladšího

Andrej Babiš mladší Andrej Babiš Manželé Protopopovi

Vládní krizi rozpoutala reportáž Seznam Zpráv, ve které novináři vypátrali syna českého premiéra Andreje Babiše mladšího. Ten jim řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo proti své vůli odvezen na Krym. Premiér Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z ČR vycestoval dobrovolně. Na konci listopadu se pak ukrajinským reportérům ve spolupráci se serverem iRozhlas podařilo vypátrat přítelkyni Andreje Babiše mladšího.

Šesti opozičním stranám se v návaznosti na kauzu podařilo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které vláda ustála.

Další vývoj v kauze jsme sledovali v online přenosu

marmat ( 16. listopadu 2018 00:21 )

Ä tak si hned v pondělí připravili ÚDER/puč....zamindrákovaní trpaslíci napojení na chobotnici............................

marmat ( 16. listopadu 2018 00:18 )

Jsou z něj trop...museli se dokonce v TV dívat, jak sedí v Paříži na tribuně nad Putinem, Macronem , Trumpem, Merkelovou a pak si s nimi (i manželkou) jde na véču "pokecat" !!!

marmat ( 16. listopadu 2018 00:10 )

Vy netušíte, čeho je ministr....tak si to zjistěte a zjistíte, co i má vědět!!!

marmat ( 16. listopadu 2018 00:08 )

NiKDO z místních placených trollů netuší, že syn Babiše z prvního manželství je už hodně dospělý....je mu 31 let !!! Nic, bez jeho souhlasu se nemůže odehrát-je i přes svou nemoc způsobilý k právním úkonům....notabene ŠVÝCAR... O jeho nemoci dle místní redakce vypovídá i jeho loňský, velmi zmatený e-mail, který (jak zde uvádí sama redakce) musela HODNÉ upravit! Ten by se lékařům do posudku také hodil !

marmat ( 16. listopadu 2018 00:01 )

Jste malé dítě ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa