Titulní fotografie tohoto článku skutečně zabírá stejné místo s odstupem jen několika málo měsíců. Co ještě nedávno bylo hustě zalesněnou oblastí s cestičkami, kterou hojně využívali lidé k běhání nebo venčení psů, se najednou stalo téměř zpustošenou měsíční krajinou, odkud zmizela podstatná část porostu.

Podle Lesů hlavního města Prahy jde o lokalitu Hlubočep, kde proběhly zásahy na soukromých pozemcích, které realizovala externí firma a pražští lesníci tu pouze dohlíželi jako odborný lesní hospodář. „Byly zde odstraňovány poškozené stromy napadené houbami i kůrovcem,“ uvedla tisková mluvčí zmiňované organizace Petra Fišerová.

V průběhu kácení stromů byl v této lokalitě omezen pohyb pro pěší, místo bylo ohraničené páskou. Někteří místní lidé nad výsledkem neskrývají rozhořčení. „Zmizel tady celý kus lesa, je to úplně hrozné. Nemůžu se s tím srovnat,“ řekla přímo u nově vzniklé mýtiny pejskařka Eva (35).

Správa i dohled

Podle Petry Fišerové mají Lesy hlavního města Prahy na starosti téměř 3000 hektarů lesů v majetku města, na další asi 2000 hektarů soukromých vlastníků pak dohlížejí. Sanitační zásahy různých rozsahů v soukromých porostech podle mluvčí v současnosti probíhají například v Kunratickém lese či v Braníku. „Omezení pohybu pro návštěvníky vyznačuje majitel obvykle přímo v terénu. Většinou nejde o velké území či dlouhodobé omezení,“ dodala k tématu Petra Fišerová.

Fotogalerie
28 fotografií