Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ANKETA: Vyberte největší ikonu českého průmyslu!

Aktualizováno -
22. listopadu 2018
12:55
Autor: red - 
19. listopadu 2018
05:00

Česká ekonomika už sto let stojí na silném průmyslu. Firmy si doma i v zahraničí svými produkty v minulosti vydobyly respekt. Z této tradice těží i dnešní průmyslníci. Navíc k historickým legendám se začínají přidávat také nové firmy vybudované po roce 1989. Vyberte v anketě, kterou pořádá Svaz průmyslu a dopravy ČR, největší průmyslovou ikonu, která pomáhala, nebo pomáhá šířit dobré jméno nejen českého průmyslu, ale i celé České republiky.

Česko je automobilová velmoc. Za rok se tady vyrobí 1,4 MILIONU AUT (více zde). Jenže by byla chyba dívat se na český průmysl jen pohledem jednoho dominantního odvětví, které tvoří devět procent tuzemského hrubého domácího produktu. Byla by chyba v této souvislosti opomenout české světové prvenství – první automobil s aerodynamickým tvarem TATRA T77 (více zde).

Tradičně dobré jméno českých firem v zahraničí pomáhají dlouhodobě budovat také produkty jako ČESKÉ PIVO (více zde) nebo ČESKÉ SKLO (více zde).

Přes milion TRAKTORŮ ZETOR (více zde) brázdilo pole po celém světě a dnešní moderní Zetory na dobrou pověst svých předchůdců navazují. Na LETECKÝCH BITEVNÍCÍCH L-39 (více zde) se cvičily tisíce pilotů v desítkách armád. Jméno české plastické trhaviny SEMTEX (více zde) se ve světě časem vžilo jako obecné pojmenování plastických výbušnin. BAŤA (více zde) a jeho boty jsou celosvětově známým pojmem samy o sobě.

Do světové první ligy se ovšem dostávají i nové firmy. Jejich typickým příkladem je producent antivirových programů AVAST (více zde). Patrně žádná z českých firem se nemůže pochlubit tím, že by její produkty používalo najednou skoro půl miliardy lidí po celém světě.

Hudební tradici reprezentují ve výběru Svazu průmyslu KLAVÍRY PETROF (více zde). Vždy patřily ke světové špičce a hráli na ně uznávaní klavírní virtuosové.

Zvolte, která z těchto průmyslových ikon nejvíce přispěla nebo přispívá k dobrému jménu českého průmyslu. Právě průmyslové úspěchy jsou jedním z podstatných důvodů, proč můžeme být na značku Česká republika náležitě hrdí.

 

Anketa
Jaká je největší průmyslová ikona české historie?
počet hlasujících: 1569
Anketa
Jaká je největší průmyslová ikona české historie?
České pivo
18 %
Baťa
17 %
Semtex - česká plastická trhavina
13 %
Škoda Auto
11 %
Tatra T77 - první aerodynamicky tvarované auto
11 %
Cvičný bitevník L-39 - slouží v armádách po celém světě
10 %
Avast - světové známý a úspěšný antivir
6 %
Český křišťál
6 %
Zetor
5 %
Klavíry Petrof - světoznámý rodinný výrobce klavírů
4 %
počet hlasujících: 1569

Zobrazit celou diskusi