Na začátku byl dopis redakci Blesku od Jany Kerblerové (50), dcery manželů Svitákových a sestry úvodem zmíněného Martina. Prosila o pomoc a ochranu pro sebe a své rodiče před bratrem, který je prý všechny tři pravidelně fyzicky napadá, týrá a trýzní. „Dva soudy už proběhly, ale spravedlnosti jsme se nedočkali,“ psala paní Kerblerová. „A policie dává ruce pryč.“

Ohniskem sváru je rodný dům

Příčinou špatných vztahů v rodině je dům. V roce 1968 ho Stanislav Sviták postavil víc než velkoryse. Všechno je v něm třikrát – ložnice, kuchyně, obývací pokoj i příslušenství. „Chtěli jsme, aby s námi bydleli Jana s Martinem,“ vysvětluje dlouholetý řidič autobusu Sviták.

Jak šel život, manželé stárli, už toho nezvládli tolik, co dřív, a tak se rozhodli, že dům přepíší na Janu a Martina – každý dostal půlku s tím, že rodiče mají zajištěno právo dožití a obě jejich děti jim poskytnou nezbytnou pomoc a péči. Právní účinky vkladu nastaly k 17. 10. 2008. „Pak se Martin oženil, odstěhoval se a začaly problémy,“ dodává Jana Kerblerová.

Odmontované kliky u dveří...

V domě teď žila Jana Kerblerová, rozvedená, se třemi syny, spolu s rodiči. Martin dům rozdělil pomyslnou čarou na dvě poloviny a tu svoji obsadil víc než důkladně – odmontoval i kliky u dveří, zablokoval bojler na teplou vodu a jak svorně tvrdí jeho rodiče i sestra, čas od času si »domů« pro něco přijel.

„Jednou to bylo nářadí, pak okno z garáže, a protože zjistil, že máme dva mrazáky, tvrdil, že ten na jeho polovině domu je jeho,“ popisuje pan Sviták synův postup. Z podobných detailů – protože jak rodiče, tak i jejich dcera svůj majetek bránili – rostla nenávist. Došlo i na »fyzický kontakt«, strkanice a údery ze synovy strany, křik a volání o pomoc ze strany druhé. Policie z oddělení na Karlštejně jezdila do Drahlovic stále častěji.

„Řval na nás, abychom ho nesr…, nebo že nás všechny zabije,“ vypráví paní Jana Svitáková. „Já už jsem ani nechodila ven, když přijel. Zamkla jsem se a čekala, jak to dopadne.“

Útok železnou tyčí i rány do prsou

Manželé Svitákovi od darovací smlouvy, na jejímž základě dostal jejich syn polovinu domu, odstoupili. Vzali si právníka, který o tom informoval Martina Svitáka dopisem počátkem prosince 2016. Tomuto kroku předcházel dosud nejsurovější útok syna na otce z 28. října téhož roku.

„Tehdy zase přijel a bral bednu s nářadím a dřevo. Když jsem se mu postavil, bil mě přes ruce a do prsou, i když věděl, že tam mám kardiostimulátor,“ líčí starý pan Sviták. „Já tátu bránila, tak na mě vzal železnou tyč a bil mě přes nohy,“ dodává dcera Jana.

Soudy soudí, že…

Všechno nakonec skončilo u soudu, kde se manželé Svitákovi domáhali žalobou vrácení daru – tj. poloviny jejich domu – který kdysi synovi dali. Argumentovali zejména týráním z jeho strany, ale, jak dodávají dnes, neměli štěstí na právníky. „První žaloba nebyla podána podle zákona a druhá zase neobsahovala lékařské zprávy o našem zdravotním stavu poté, co nás Martin zbil,“ krčí rameny manželé Svitákovi.

Přestože oni i jejich dcera Jana podrobně popsali, k čemu docházelo, Okresnímu soudu v Berouně a samosoudkyni Markétě Švarcové zřejmě stačilo to, že Martin Sviták všechno popřel a rozhodla v jeho prospěch. „Žaloba (tj. žádost manželů Svitákových o zrušení darovací smlouvy – pozn. red.) se zamítá a žalobci jsou povinni zaplatit žalovanému (tj. Martinu Svitákovi – pozn. red.) 37 026 Kč,“ stojí v rozsudku z 2. března 2018.

Jana a Stanislav Svitákovi se samozřejmě odvolali, ale ve strachu žijí dál. „Kdyby nám Ombudsman Blesku poradil, co dělat, aby nás zase nezbil. Na ochranku peníze nemáme a on může přijet, kdy se mu zachce,“ bojí se manželé i jejich dcera.

Syn Svitákových: Všechno si vymysleli!

Martin Sviták na přímý dotaz Blesku odmítl, že by se k rodičům choval špatně. „To všechno si vymysleli, nic není pravda. Na nikoho jsem ani nesáhl, nic cizího nebral. Oni mně chtějí z toho baráku dostat, a tak se proti mně smluvili,“ řekl člověk, který má svoji existenci zajištěnou včetně solidního rodinného domu v obci nedaleko Drahlovic, kde žije…

Ombudsmanka Blesku: Moc se toho dělat nedá...

Pokud už manželé Svitákovi spolu s dcerou Janou žalobu podali a tu prohráli, moc se toho opravdu udělat nedá. Jediné, co jim zbývá, je volat policii při jakémkoliv napadení, ohrožení či vyhrožování a nechat projednávat minimálně jako přestupky, pokud jednání nebude v intenzitě trestného činu.

„Dle judikatury totiž lze vypořádat spoluvlastnictví přikázáním jednomu z vlastníků (za vyplacení protihodnoty, samozřejmě) tam, kde je jednání druhého ze spoluvlastníků v rozporu s dobrými mravy,“ píše Ombudsmanka Blesku JUDr. Lucie Hrdá.

V tomto případě by se tedy darovací smlouva vztahovala pouze na paní Janu Kerblerovou. To ale znamená, že ani ona, ani její rodiče nedostanou polovinu domu zpět, ale v podstatě si ji od něj musí koupit. A o toto se soudit. To, že podali odvolání, je správné. Hodně bude záležet na jejich argumentaci před novým soudním projednáváním a zejména na tom, jak budou o jejich jimi deklarovaném fyzickém napadání ze strany syna vypovídat např. zakročující policisté, sousedi a jaké lékařské zprávy mají k dispozici.

Fotogalerie
6 fotografií