Ve vyšších polohách Šumavy přes noc napadlo do dvaceti centimetrů sněhu. Silničáři v Jihočeském kraji nejčastěji vyjížděli v okolí Prachatic a Novohradských hor. Řidiči musejí počítat s komplikacemi i na některých vozovkách v okolí lipenské nádrže, především v úseku Želnava - Pernek.

Na šumavských silnicích ve vyšších polohách Plzeňského kraje byla ráno po nočním sněžení ujetá vrstva sněhu krytá posypem, a to v místech, v nichž silničáři nemohou kvůli ochraně přírody používat sůl. Na chemicky ošetřovaných silnicích Šumavy ležel rozbředlý sníh, všechny vozovky byly ale se zvýšenou opatrností sjízdné.

Kamiony musí na Slovensko jinudy

Některé silnice na Vsetínsku ráno místy namrzaly, dopravu ve Zlínském kraji místy komplikovaly také mlhy a silný vítr.

Také na silnicích ve vyšších polohách v Moravskoslezském kraji by v úterý měli řidiči dodržovat zvýšenou opatrnost. Na Bruntálsku a Opavsku se může místy tvořit ledovka. Na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku byly silnice po ránu vlhké a sjízdné se zvýšenou opatrností. Pro nákladní vozidla zůstává nadále uzavřena silnice I/56 mezi Frýdlantem na Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensku.

Navzdory varování meteorologů před náledím byly silnice na Vysočině v noci i po ránu sjízdné bez omezení. Komunikace včetně dálnic byly v kraji převážně suché a vymrzlé, jen na Pelhřimovsku a Jihlavsku mohou být místy kvůli mlze vlhké.

Výstraha před ledovkou a mokrým sněhem

Meteorologové v pondělí varovali před tím, že nová sněhová pokrývka až 25 centimetrů a náledí může v noci a ráno zkomplikovat dopravu nebo ohrozit dodávky elektrické energie hlavně na horách na jihu Čech. Doporučili řidičům, aby v těchto dnech nevyjížděli bez zimních pneumatik a při cestě do hor si raději vzali sněhové řetězy. Pokud je sníh mokrý, mohou pod jeho vahou padat stromy a větve. Zrádné bývá také náledí, ledovka či zmrazky na silnicích i chodnících.

Kvůli ledovce padla i nová výstraha, platící od pátku. „30.11. a 1.12. v západní polovině Čech mrznoucí srážky s tvorbou ledovky, na Českomoravské vrchovině a na severu území silný vítr v nárazech,“ uvedl ČHMÚ na svém webu.

Fotogalerie
15 fotografií