Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Největší vánoční tragédie: Masakr v průvodu, tsunami i smrt dětské hvězdy

  • Autor: rc - 
    27. 12. 2022
    17:18

    Vánoce jsou svátky klidu, lásky a pohody, ovšem někdy se tento čas změní v tragédii a místo toho, aby lidé rozbalovali dárky se svými blízkými a užívali si pohody u vánočních stromků, bojují o holý život. Unesení letadla, vlakové neštěstí či obří tsunami… To je jen krátký výčet tragických událostí, které se staly během vánočních svátků! 

  • 1.Tropická bouře smetla celé město

    Bylo 21. prosince 1974, když australští meteorologové zaznamenali, že se formuje tropická bouře. Později varovali, že se mění v tropický cyklón. Vydali proto varování, aby se všichni připravili a zabezpečili své domovy. Ve městě Darwin však nikdo netušil, jaká smršť se na ně žene.

    24. prosince si lidé užívali sváteční den, když se nad městem semkly mraky a všichni v tu chvíli věděli, že se žene obří bouře. Postupem času bylo jasné, že cyklón se jen tak nepřežene kolem města, jak se čekalo, ale půjde přímo přes něj. Cyklón, který dosahoval rychlosti 217 km/h, dočista zpustošil celé město. Z domů zbyly jen trámy a o život přišlo 71 lidí.

     

    Tropická bouře zpustošila město Darwin.

  • 2.Tsunami

    Na Vánoce odjíždí za teplem rádo mnoho lidí. Oblíbenými destinacemi jsou i ostrovy v Indickém oceánu jako Srí Lanka. Dalším oblíbeným cílem turistů je Thajsko či Malajsie. V roce 2004 se však radovánky u moře proměnily v peklo.

    Na druhý svátek vánoční došlo k zemětřesení o síle 9,1 stupně v oblasti západního pobřeží indonéského ostrova Sumatra, což mělo za následek obří tsunami. Více než 230 tisíc lidí přišlo o život. Vlna postihla i Tanzanii, Seychely či Jemen. V indonéské provincii Ačeh vlny dosahovaly výšky třiceti metrů.

     

    Tsunami v roce 2004.

  • 3.Únos letadla

    Na vánoční svátky je doprava přetížena. Mnoho lidí letí na dovolenou, či jede navštívit své blízké. Ti, kteří však na Štědrý den roku 1994 nasedli do letadla společnosti Air France (let 8969), jenž letělo z Alžíru do Paříže, si prošli peklem. Alžírsko v té době bylo v občanské válce. Na palubě bylo 224 lidí (včetně čtyř únosců).

    Chvíli po startu se letadla zmocnili teroristé, kteří měli v plánu nechat letadlo vybouchnout nad Eiffelovou věží v Paříži. Letadlo nakonec přistálo v Marseilles a všichni čtyři únosci byli zastřeleni. Nicméně o život přišli tři cestující a dalších 25 lidí včetně posádky bylo zraněno.

    Na Vánoce došlo k únosu letadla Air France.

  • 4.Brutální vražda holčičky

    Tento případ otřásl celým světem. Na první svátek vánoční roku 1996 záhadně zmizela JonBenét Ramseyová, šestiletá královna krásy. Ještě 25. prosince byla spatřena, ovšem poté zmizela beze stopy.

    O několik hodin později byla nalezena mrtvá ve sklepení domu, kde žila s rodiči. Bylo to ve městě Boulder v Coloradu. Měla poranění na hlavě a byla uškrcena. Z vraždy roztomilé blonďaté holčičky se zelenýma očima byli chvíli podezřelí rodiče, ovšem nakonec proti nim nebylo vzneseno obvinění. Kdo malou dívenku zabil, dodnes není jasné. „Byla tatínkova holčička. Byla opravdu hrdá, že byla pojmenována po mně,“ řekl o své dceři JonBenét Ramseyové otec John Bennet Ramsey. 

     

    Vražda Jonbenet je stále záhadou.

  • 5.Rodinná tragédie

    Tragédie se odehrála na první svátek vánoční v roce 1929 na farmě ve Stokes County v Severní Karolíně. Charlie Lawson (tehdy 43) vzal zbraň a zastřelil šest svých dětí i manželku. Jedné z jeho dcer byly pouhé čtyři měsíce. Poté vzal pušku a obrátil ji proti sobě. Lawson měl údajně vzít mrtvá těla a položit je na záda vedle sebe a jejich ruce zkřížit na prsou.

     

     

    Charlie Lawson se svou rodinou, kterou zavraždil.

  • 6.Vlaková nehoda

    Lidé, kteří nasedli do vlaku na Novém Zélandu mířícím z Wellingtonu do Aucklandu v roce 1953 na Štědrý den, do cílové stanice nikdy nedojeli. Ve tři hodiny odpoledne vlak přejížděl most nad řekou Whangaehu. Vlaková souprava tehdy dosahovala rychlosti 64 km/h. Pod vlakem, který měl šest vagónů, se zřítil most. Při tragédii zemřelo 151 lidí.

     

    Vlaková tragédie na Novém Zélandu.

  • 7.Masakr při průvodu

    Tragicky skončily oslavy vánočních svátků v americkém městě Waukesha. 21. listopadu 2021 se tam konal každoroční vánoční průvod. Zničehonic se hlavní třídou prohnalo červené SUV, které do něj vjelo. Řidič srazil mnoho lidí. Podle očitých svědků těla doslova lítala vzduchem. Na místo se rozjeli záchranáři, kteří do nemocnice převezli osmačtyřicet zraněných.

    Nicméně čtyři ženy, jednoho muže a dítě se zachránit nepodařilo. Oběťmi šíleného činu byly podle informací televizní stanice CNN členky skupiny „Tančící babičky.“ Vášnivým mažoretkám bylo mezi 52 až 79 lety. Mužské oběti, která byla identifikována jako Wilhelm Hospel, bylo jednaosmdesát let a skupině pomáhal. V nemocnici zemřelo 23. listopadu osmileté dítě.

    Do vánočního průvodu u Milwaukee vjelo auto.
    Do vánočního průvodu u Milwaukee vjelo auto.

  • 8.Vánoční masakr

    Masakr v Demokratické republice Kongo rozpoutali v roce 2008 příslušníci skupiny Armáda božího odporu (LRA). Ozbrojenci v několika vesnicích v distriktu Haut-Uele ve Východní provincii na severovýchodě země pozabíjeli stovky lidí. Povstalci se několik let skrývali v úkrytech na severovýchodě Konga. Byli v hledáčku Mezinárodního trestního soudu pro válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. 

    Právě v roce 2008 ozbrojené síly Ugandy, Jižního Súdánu a Konga zahájily společnou ofenzívu proti rebelům. V návaznosti na to rebelové od 14. prosince útočili na civilisty podél cest. K nejbrutálnějším útokům ale došlo 24. - 27. prosince. Britská BBC tehdy informovala, že zabili víc než 400 lidí. Jiná média ale uváděla, že obětí mělo být víc než 620.

    Během masakru uprchlo z vesnic do hor kolem 20 tisíc lidí. Rebelové se na civilistech dopustili neuvěřitelných zvěrstev. Očitý svědek uvedl, že pěti lidem uřezali rty, aby prý nemluvili o povstalcích špatně. „Všechny vesnice rebelové vypálili. Nevíme, kde jsou obyvatelé, protože všechny vesnice jsou prázdné,“ řekl po masakru pro BBC Bruno Mitewo, šéf katolické humanitární agentury.  

    (ilustrační foto) Konžské ženy.

  • 9.Štědrovečerní tragédie

    Začátkem 20. století patřila Calumet and Hecla Mining Company k největším společnostem, jež na poloostrově Keweenaw v severozápadním Michiganu těžily měď. V roce 1913 se však potýkala s problémy. 23. července horníci vyhlásili stávku. Požadovali po společnosti lepší pracovní podmínky a odboráři nehodlali ustoupit, dokud společnost neudělá ústupky. Stávka trvala několik měsíců.

    Na Štědrý den se v budově Italian Hall ve městě Calumet konal večírek, jehož se zúčastnily hlavně rodiny stávkujících dělníků. Na Vánoce to bylo již pět měsíců od začátku stávky a jednání mezi dělníky a vedením společnosti uvízlo na mrtvém bodě. Na večírku tehdy někdo v druhém poschodí zničehonic zakřičel: „požár“ a v budově zavládl chaos. Lidé se začali tlačit a skončilo to naprostou katastrofou.

    V davu zemřelo 73 lidí, z toho 59 dětí. Nejmladšímu dítěti podle mlive.com byly pouhé dva roky. V budově žádný požár nevypukl. Po tragédii se objevily spekulace, že poplach způsobil odpůrce odborů a stálo za tím samotné vedení těžební společnosti. Z neštěstí nebyl nikdo nikdy obviněn.

    Stávkující pracovníci těžební společnosti v Michiganu.

  • 10.16 mordů

    Ronald Gene Simmons na první pohled vypadal jako spořádaný otec od rodiny. V roce 1957 vstoupil do amerického námořnictva. Sloužil na základně Bremerton ve Washingtonu, kde potkal Bersabe Rebeccu Ulibarriovou, s níž se v roce 1960 oženil. Během osmnácti let se manželům narodilo sedm dětí. V roce 1963 odešel od námořnictva a přidal se k letectvu.

    Úspěšnou vojenskou kariéru ukončil po 22 letech v roce 1979. Získal mnoho vyznamenání a do výslužby odcházel s hodností seržanta. Po ukončení kariéry ho začali vyšetřovat kvůli obvinění, že se svou sedmnáctiletou dcerou zplodil dítě. Dal se na útěk a střídal zaměstnání. V roce 1987 došlo k tragédii.

    Dva dny před Štědrým dnem zastřelil svou manželku Rebeccu, zbil a zastřelil svého nejstaršího syna Genea a uškrtil tříletou vnučku Barbaru. Jejich těla hodil do žumpy, kterou donutil děti vykopat. Tím ale jeho řádění neskončilo. Zabil i svou dceru Lorettu, syna Eddyho, dcery Marianne a Becky. I jejich těla pak odhodil do žumpy. 26. prosince dorazili další členové rodiny, které pozval Simmons na Vánoce. Poté, co přijel jeho syn Billy, zastřelil ho. Zabil i jeho manželku Renatu, dvacetiměsíčního vnuka Trae a zastřelil svou dceru Sheilu, kterou měl sexuálně zneužít. Stejně jako jejího manžela Dennise. Zabil i jejich dvě děti.

    Vražedné šílenství pokračovalo i 28. prosince, kdy zabil sekretářku, která ho odmítla. Šlo o Kathy Cribbins Kendrickovou. Zabil ještě dalšího člověka. Následně se vzdal policistům a u soudu dostal trest smrti. 25. června 1990 dostal smrtící injekci.

    Ronald Gene Simmons zavraždil členy své rodiny.

  • 11.Brutální vražda v Austrálii

    Za dvojnásobnou vraždu dostal Adrian Smillie jednadvacet let za mřížemi. V roce 2012 na první svátek vánoční ubodal muže. Tím jeho běsnění však neskončilo a později čtyřikrát bodl další ženu. U soudu jeho právní zástupce tvrdil, že to bylo v sebeobraně, ovšem to soudce zamítl a v roce 2014 ho poslal do vězení.

     

    Vražda na Vánoce  v Austrálii (ilustrační foto)

  • 12.10 nejčastějších násilných trestných činů za rok 2021

Zobrazit celou diskusi