»Prosíme o zvýšenou opatrnost. Tato cesta se udržuje mimo plán zimní údržby« "umyli si nad ledovkou ruce na radnici Brno-sever. Místo soli a škváry pod boty úřad jednoduše zatloukl varovné cedulky se šroubovaným vzkazem.

Počasí diktovalo lidem jejich rozvrh celé dopoledne. Vlaky nabíraly víc než hodinová zpoždění, v části kraje přestaly na čas jezdit i linkové autobusy.

Vysypali sto tun soli

Ledová krusta byla tak silná, že kopce na brněnská okrajová sídliště občas nevyjeli ani silničáři. Museli si podsypávat vlastní auta. „Máme venku všech 21 sypačů, spotřebovali jsme zatím sto tun soli,“ hlásil Leoš Chasák z Brněnských komunikací.

Kraje silnic na venkově, ale i v Brně lemovaly navzdory nasazení cestářů vraky havarovaných aut. U Kobylí se srazila dvě osobní auta, jedno začalo hořet. Zranili se přitom tři lidé.

Do práce pozdě nebo vůbec

Kalamita zasáhla celou jižní Moravu. Podle koordinátora veřejné dopravy Kordis byly největší problémy ráno na Brněnsku, Vyškovsku a Blanensku, Drahanské vrchovině, kolem Tišnova, Černé Hory a Boskovic a místy i na Znojemsku, například mezi Horním Břečkovem a Čížovem.

Námraza přepálila troleje

MHD v Brně zkolabovala ráno, námraza na trolejích a led na vozovkách na sídlištích v kopcích rozvrátil dopravní systém. Brzy ráno navíc kvůli přepálené troleji nevyjížděly tramvaje z největší vozovny v Pisárkách. I když dopravní podnik kolem páté  hodiny  ráno tramvaje z Pisárek vypravil, ty jezdily další tři hodiny zcela nepravidelně.

Desítky zlomenin

Lékaři ošetřili desítky lidí, kteří uklouzli na chodnících. „Sanitky vyjížděly třeba do brněnských Řečkovic nebo na Znojemsko. Zasahovali jsme také u několika dopravních nehod, které zapříčila ledovka, hlavně na Hodonínsku a Blanenskou“ řekla mluvčí záchranky Michaela Bothová. Nejčastěji řešili zlomeniny rukou a nohou. 

VIDEO: Z ledu mohou mít radost snad jen bruslaři.

Video
Video se připravuje ...

Ledová dálnice na Lipně: Ukážeme vám ji v plné kráse z dronu David Malík, Matěj Šrám