Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi a Francouzi pořádají snídaně pro disidenty. Zemanův přítel: Parazitují

Autor: ČTK, ČTK - 
11. prosince 2018
10:30

Česko a Francie v úterý společně pořádají na různých místech světa snídaně s místními bojovníky za lidská práva a demokracii. Akce se koná při příležitosti 30. výročí snídaně někdejšího francouzského prezidenta Françoise Mitterranda s československými disidenty. Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je cílem akce podpořit disidenty v nesvobodných zemích.

Petříček připomněl, že snídaně Mitterranda s disidenty podpořila československou opozici proti komunistickému režimu a přispěla k sametové revoluci v roce 1989. „Vyjádření podpory lidem hájícím lidská práva a svobodu zůstává stejně důležité dnes, vědomí vlastní historické zkušenosti nás k tomu zavazuje,“ řekl ministr.

Za nejvhodnější připomínku snídaně Mitterranda s disidenty proto považuje nadále podporovat bojovníky za lidská práva a za svobodu ve světě. Česko a Francie proto společně pořádají na svých zastupitelských úřadech snídaně obdobné té z roku 1988.

Na francouzské velvyslanectví v Praze dorazili disidenti z Běloruska, Ázerbájdžánu, Barmy, Vietnamu či Kuby. Snídaně s místními disidenty se uskuteční na ambasádách Česka nebo Francie v Arménii, v Barmě, v Moldavsku, v Rusku nebo na Kubě. „Nabízíme naši podporu do míst, kde jsou lidé za svobodné vyjadřování názorů či kritiku vlády stále vězněni nebo pronásledováni,“ řekl Petříček.

Srp snídaně kritizuje

Ministr uvedl, že úterní akce je součástí politiky na ochranu lidských práv, kterou Česko považuje za důležitou součást své zahraniční politiky. Kromě toho ministerstvo na příští rok vyčlenilo peníze ze svého rozpočtu na podporu občanské společnosti a svobodných médiích v zemích, kde jsou lidská práva porušována.

Snídaně s disidenty kritizoval účastník akce z roku 1988 Karel Srp. Podle něj francouzská ambasáda i ministerstvo zahraničí parazitují na práci svých předchůdců.

Karel Srp je přítelem prezidenta Miloše Zemana, který ho neúspěšně navrhoval do veřejných funkcí. V minulosti čelil obvinění, že donášel StB.

insignia ( 11. prosince 2018 12:39 )

Karel Srp je přítelem prezidenta Miloše Zemana, který ho neúspěšně navrhoval do veřejných funkcí. V minulosti čelil obvinění, že donášel StB. No tak vida, rudí bratři si rozumí. Není nad spojení srp a kladivo.

bayI ( 11. prosince 2018 12:17 )

Soudruzi, dnes máte špatný den. Hned tři jobovky.

zacoaproc ( 11. prosince 2018 12:02 )

Souhlas!

fotrpjotr ( 11. prosince 2018 11:53 )

Disidenti patří do vězení,za rozvracení státu.

pavel11 ( 11. prosince 2018 11:36 )

Petříček doufám že tš Zeman vykopne i s Pochem křivákem humusem politiky

Zobrazit celou diskusi