Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Macronovy sliby nepomohly. „Žluté vesty“ dál blokují francouzské ulice

Autor: ČTK, nkov - 
11. prosince 2018
15:46

Na mnoha místech Francie v úterý pokračují blokády silnic na protest proti vládě prezidenta Emmanuela Macrona. Demonstrace neutichly ani po pondělním proslovu šéfa Elysejského paláce, v němž Macron slíbil hospodářská a sociální opatření, která by měla zmírnit dopad vládních hospodářských reforem na obyvatele a zamezit dalším protestům takzvaných žlutých vest. Levicoví poslanci oznámili, že dnes v parlamentu předloží návrh na hlasování o nedůvěře vládě. Nemají ale potřebnou většinu.

Před poslance odpoledne předstoupí premiér Édouard Philippe, jenž oznámí podrobnosti kroků, které v pondělí avizoval Macron. Evropská komise podle agentury AFP sdělila, že „dopad oznámení prezidenta Macrona pečlivě sleduje“.

Jeden ze zástupců hnutí žlutých vest podle deníku Le Figaro apeloval na demonstrující, aby v sobotu už popáté vyrazili do ulic. Hnutí ale není jednotné a další jeho představitelé naopak vyzvali k příměří. „Nyní musíme tuto krizi ukončit, protože nemůžeme strávit zbytek života na kruhových objezdech,“ řekla umírněná zástupkyně žlutých vest Jacline Mouraudová.

K dalším protestům proti reformě maturit, středních škol a mechanismu nástupu na vysoké školy vyzval také studentský svaz. Ráno podle francouzského tisku demonstrovali studenti asi 170 lyceí po celé zemi. Zatím ale nejsou zprávy o násilnostech podobných těm z minulého týdne.

Macron po několikatýdenním mlčení v pondělí večer ohlásil mimo jiné daňové úlevy i zvýšení minimální mzdy. Jeho proslov sledovalo na několika veřejných televizních stanicích 23 milionů Francouzů. To je podle serveru 20minutes.fr o čtyři miliony více než v červenci během finále mistrovství světa ve fotbale, v němž Francie hrála proti Chorvatsku a který jen na kanále TF1 sledovalo 19,3 milionu Francouzů.

Dočasné řešení krize

Francouzský tisk se ale shoduje, že hlavě Francie se nepodařilo přesvědčit levici ani pravici a také protestující mají podle něj pocit, že je Macron nevyslyšel.

Šéf poslanců Macronovy strany Republika v pohybu (REM) Richard Ferrand připustil, že Francie bude muset „bezpochyby zvýšit rozpočtový deficit“, ale stane se tak podle něj pouze dočasně. Vládní mluvčí Benjamin Griveaux uvedl, že ohlášená opatření vyjdou na osm až deset miliard eur (207 až 258 miliard Kč).

Ředitel německého výzkumného ekonomického ústavu Ifo Clemens Fuest je ale k Macronovým opatřením skeptický. Zvýšení minimální mzdy je podle něj sice populárním, ale nesystematickým krokem. „Macron musel pro uklidnění situace a zamezení násilnostem reagovat politicky, ale myslím si, že zvolené kroky jsou problematické,“ uvedl Fuest.

Zvýšení minimální mzdy podle něj ke zmenšení napětí ve společnosti nepomůže, protože ve Francii je minimální mzda vysoká už teď, což je překážkou v zaměstnávání sociálně slabších skupin, především mladých a osob s nižším vzděláním. Šance těchto nezaměstnaných tak budou ještě nižší, soudí Fuest. Macron krom toho podle něj vyslal špatný signál, že násilím lze promlouvat do politiky.

S návrhem na vyslovení nedůvěry vládě přišli poslanci Socialistické strany, komunisté a zástupci levicového hnutí Nepodrobná Francie. Protestují tak podle oznámení na Twitteru proti způsobu, jakým se vláda vypořádává s krizí, a chtějí, aby byl slyšet i jejich hlas. Macron má ale v Národním shromáždění většinu.

Parlament o návrhu může podle ústavy hlasovat nejdříve ve čtvrtek.

Video  Peníze za uprchlíky a hněv Evropanů: Takhle Macron promlouval ve Štrasburku 
Video se připravuje ...

Taurus70 ( 12. prosince 2018 07:03 )

Anonym01 Vy jste jeste vetsi dement nez jsme doufali!!Ve Francii mam primo rodinu ,nic takoveho co se zase snazite podstrcit lidem neni pravda hnupe,bezte tam bydlet ,vyvalte ten svuj pivni pupek od pocitace a muzete se presvedcit osobne zvatlale,zivotni naklady se jim za 2 roky zdvihly tak ze ma problemy uz i tzv.stredni trida,takovy blbecci jako Vy by potrebovali taky ryt rypakem v zemi😕😉😘

Zobrazit celou diskusi