„Když mi bylo 13 let, moje maminka mi řekla: Zdálo se mi, že jsi byla na Miss Universe a že jsi vyhrála v červených šatech,“ svěřila se těsně po vítězství na tiskové konferenci Catriona Gray, vítězka z Filipín. Její slova se totiž naplnila do posledního puntíku. K titulu nejkrásnější dívky „vesmíru“ musela v Bangkoku porazit dalších 93 dívek.

Mezi nimi byla, a na velkých soutěžích krásy byla zastoupena vůbec poprvé, také transgender modelka Angela Ponce (27). Tahle krasavice, která se původně narodila jako muž, se ale neprobojovala ani mezi nejlepších 20 dívek. I tak je to pro Španělsko, kde Ponce vyhrála titul Miss Španělsko, obrovský úspěch.

„Soutěžím, protože je to něco, co jsem chtěla dělat od doby, kdy jsem byla malá dívka,“ řekla Ponce před začátkem soutěže deníku Time. „Jdu příkladem, že trans ženy mohou být, kýmkoliv chtějí být: učitelkou, matkou, doktorkou, političkou, dokonce i Miss Universe.“

Nejkrásnější Češka Lea Šteflíčková (20) na soutěži neuspěla. Porotu, která byla letos složena kompletně z žen, bohužel příliš nezaujala a do finálových kol se nedostala.

Celou soutěží už poněkolikáté provázel americký komik Steve Harvey (61), který se v roce 2015 postaral o pořádný skandál. Při vyhlašování královny krásy totiž omylem prohodil jména vítězky a vicemiss. Letos si dal ale pozor a vítězku se mu podařilo vyhlásit už na první pokus.

VIDEO: Česká Miss Šteflíčková v národním kostýmu od Švantnerové bude reprezentovat na Miss Universe

Video
Video se připravuje ...

Česká Miss Šteflíčková v národním kostýmu od Švantnerové bude reprezentovat na Miss Universe. Aleš Brunclík

Fotogalerie
30 fotografií