Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Velikonoce 2021: Kdy je Velikonoční pondělí a velikonoční prázdniny

1. března 2021 | 09:08

Velikonoce se slaví každý rok v jiný den, protože se jedná o jeden z mála pohyblivých svátků v roce. Na kdy připadnou v roce 2021 a kdy se mohou školáci těšit na velikonoční prázdniny?

Velikonoce se slaví každý rok v jiný den, protože se jedná o jeden z mála pohyblivých svátků v roce. Na kdy připadnou v roce 2020 a kdy se mohou školáci těšit na velikonoční prázdniny?Velikonoce se slaví každý rok v jiný den, protože se jedná o jeden z mála pohyblivých svátků v roce. Na kdy připadnou v roce 2020 a kdy se mohou školáci těšit na velikonoční prázdniny?

Více na https://prozeny.blesk.cz/velikonoce-2020-datum?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

V roce 2021 připadá Velikonoční neděle na 4. dubna. Školáci mají proto velikonoční prázdniny ve čtvrtek 1. dubna a na Velký pátek 2. dubna. Velikonoční pondělí oslavíme 5. dubna 2021, takže děti se, pokud to situace kolem koronaviru umožní, vrátí do škol od úterý 6. dubna 2021.

Pravoslavné Velikonoce jsou oproti těm klasickým, opožděny. Zpravidla o týden, ale někdy i více. Termín pravoslavných velikonoc tak v roce 2021 připadá až na neděli 2. května.

Termín Velikonoc se dá přesně spočítat. Tento Svátek oslavující jaro a vzkříšení Ježíše Krista připadá podle klasického kalendáře na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy po úplňku, který nastane po 21. březnu. Pokud je úplněk v neděli, slaví se Velikonoce až neděli následující. Výpočet je ale poměrně složitý.

Náš tip: Hledáte inspiraci na letošní Velikonoce? Spoustu receptů, nápadů na dekorace a další zajímavé čtení najdete ve speciálu Blesku pro ženy, který koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete objenat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

 

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!