Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zledovatělé silnice, zastavená lanovka a nebezpečí lavin: Počasí komplikuje dopravu i výlety

Autor: ČTK, všm - 
5. ledna 2019
08:58

Lanovka z Pece pod Sněžkou na nejvyšší českou horu se v sobotu ráno kvůli silnému větru nerozjela. Může být totiž v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Mimo provoz byly oba úseky, řekl v 08:30 náčelník lanové dráhy Jiří Martinec. Horská služba v Krkonoších zase nedoporučuje kvůli silnému větru a sněžení hřebenové túry. V Krkonoších stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Problémy mají kvůli nepřízni počasí i řidiči po celé České republice.

„V Peci prší, u staré stanice lanovky chvílemi foukalo i 20 metrů za vteřinu (72 km/h). Zatím tedy stojí i dolní úsek, uvidíme, jak se to vyvine. Na Sněžce drobně sněží a vítr dosahuje rychlosti okolo 90 kilometrů v hodině, tvoří se tam závěje," řekl Martinec. 

Snadné to nemají o víkendu ani řidiči. Například na Vysočině chumelí, silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Silnici I/34 mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem u obce Skála blokuje kamion a je neprůjezdná. 

I ve Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském kraji či východních Čechách komplikuje dopravu místy vytrvalé sněžení, které snižuje dohlednost. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. V nižších polohách je pokrývá převážně rozbředlý sníh. V některých úsecích navíc namrzají, případně se na nich tvoří náledí. Ve vyšších polohách leží na vozovkách většinou uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. 

Sněhové jazyky

Také jízdu na silnicích v západních Čechách ztěžují sněhové nebo smíšené srážky, místy mrholení nebo silný vítr. Ve vyšších polohách Šumavy i Krušných hor se mohou na silnicích tvořit také sněhové jazyky.

Silnice jsou v Plzeňském i Karlovarském kraji se zvýšenou opatrností sjízdné. Na dálnici D6 v Karlovarském kraji jsou místy srážky, vozovka je většinou mokrá a kluzká. Se sněhovými nebo smíšenými přeháňkami se setkají také řidiči na dálnici D5 v Plzeňském kraji. Kvůli srážkám je horší dohlednost.

Sněhové jazyky se mohou v Plzeňském kraji tvořit na šumavských silnicích, kde místy hrozí i námrazy, například u Gerlovy Huti poblíž Železné Rudy. Na silnicích, které nemohou silničáři na Šumavě kvůli ochraně přírody solit, je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Uježděná vrstva sněhu může být v Plzeňském kraji také na některých silnicích na Tachovsku nebo v Brdech. V Karlovarském kraji se mohou sněhové jazyky tvořit například na Chebsku.

gabreta ( 5. ledna 2019 11:40 )

Jak si Zeman s Babišem můžou dovolit připustit takové počasí? To sněžení vůbec není, podle Evropských směrnic přípustné!! Doufám že Tělička se Štětinou vnesou v Bruselu protest, proti jednání Český vládý!!!

Zobrazit celou diskusi