Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Horská služba měla napilno: V Krkonoších se ztratili dva mladíci, v Jeseníkách turista

Horská služba měla napilno: V Krkonoších se ztratili dva mladíci, v Jeseníkách turista (ilustrační foto)
Horská služba měla napilno: V Krkonoších se ztratili dva mladíci, v Jeseníkách turista (ilustrační foto)  (Autor: Horská služba Jeseníky / Blesk)
Autor: dce - 
5. ledna 2019
14:57

V posledních dnech měli skutečně napilno horští záchranáři - přívaly sněhu totiž do hor vylákaly turisty i lyžaře. A mnozí z nich přecenili své síly. To je případ dvou mladíků, kteří se ztratili v Krkonoších. Pátrat museli záchranáři i po turistovi v Jeseníkách, který si šel jen „provětrat hlavu“.

K páteční záchraně dvojice mužů z jižních Čech (23 a 24) přispěla i aplikace Záchranka. Mladíci se totiž ztratili uprostřed skal v Labském dole. V nepřehledném terénu sešli z cesty a nevěděli, kde přesně se nacházejí. „Kontaktovali nás kolem půl čtvrté s tím, že jsou někde mezi skalami a nedokážou se dál dostat. Domluvili jsme se, že si na místě stáhnou aplikaci Záchranka a podle ní jsme pak zjistili, že jsou v prostoru pod Šmídovou vyhlídkou,“ uvedl k okolnostem akce Štěpán Dunka, dispečer Horské služby Krkonoše.

Záchranářům se je naštěstí podařilo včas najít. Krátce před půl pátou se podařilo jednomu z našich členů spustit přímo k mládencům a pak už pomalu sestupovali nepřístupným terénem a v hustém sněžení dolů. Turisté byli poté v pořádku, jen vyčerpaní a podchlazení, transportováni do Špindlerova Mlýna,“ doplnil Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Jirsa zároveň turisty varuje, že je vyhlášen třetí stupeň lavinového nebezpečí a i stávající povětrnostní podmínky nejsou příznivé. „Je naprosto nutné, aby všichni pečlivě plánovali trasy túr tak, aby vždy dokázali bezpečně, včas a bez zbloudění dojít do cíle. Jakýkoliv náhodný pohyb mimo značené trasy může mít za následek ohrožení zdraví či dokonce života.“

O nic méně dramatická byla čtvrteční záchrana turisty v Jeseníkách. „Mladý muž oznámil přítelkyni, že si potřebuje vyčistit hlavu pobytem v horách. Vyrazil tedy bivakovat na hřebeny a domluvil se s ní, že budou v telefonickém spojení. Naposledy se jí ozval večer s tím, že se chystá k přenocování,“ uvedl Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky.

Jenže partner se ženě už neozval a telefon měl nedostupný. Hledat se ho tedy vydala horská služba. Záchranáři neměli vzhledem ke sněhové pokrývce, mlze a silnému větru šanci použít čtyřkolky s pásovým podvozkem nebo sněžné skútry. „Dojeli jen asi dva kilometry pod hřeben a dál museli hledat v doslova vražedných podmínkách na lyžích. Asi hodinu po půlnoci pak mladého muže našli v hřebenovém přístřešku, jak klidně a bezpečně spí,“ komentoval Jiří Hejtmánek s tím, že turista po posledním telefonátu přístroj vypnul.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání