Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Globální oteplování ohrožuje i kávu, tvrdí experti. Zachránit by ji mohla Austrálie

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. ledna 2019
16:01

Klimatické změny a s nimi spojená sucha, požáry, hurikány a stoupající hladina moře neohrožují pouze lidi. Jejich obětí se s největší pravděpodobností stane i káva, globální oteplování ničí oblasti typické pro její pěstování. Vědci i pěstitelé se proto snaží najít způsoby, jak by kávovník mohl být odolnější – ovšem aniž by klesla kvalita kávy. Odpovědí by mohla být Austrálie, informoval deník Guardian.

Greg Meenahan, jeden z ředitelů neziskové organizace zabývající se výzkumem pěstování kávy World Coffee Research (WCR), uvedl, že poptávka po kvalitní kávě se do roku 2050 zdvojnásobí, kávy však bude nedostatek.

„Pokud globální oteplování bude pokračovat jako doposud a pokud se mu nepostavíme, více než polovina regionů vhodných pro pěstování kávy podlehne klimatickým změnám a stane se pro kávovník nevhodná,“ vysvětlil Meenahan.

Vědecký pokus

WCR nyní provádí mezinárodní výzkum, zkouší 35 různých druhů kávy pěstovat ve 23 zemích s odlišným podnebím včetně regionů, které pro produkci kávy nejsou typické, jako je například Austrálie. Profesor Graham King, ředitel oboru botanika na univerzitě Jižní kříž, potvrdil, že v lednu bude v Novém Jižním Walesu vysazeno přes 900 kávovníků.

„Austrálie má v současné době tu výhodu, že se tu nevyskytují největší škůdci kávovníků – cizopasná houba, plíseň kávová rez a kůrovec drtník Hampeův,“ uvedl King. Stoupající teploty a sucho ovlivňují nejen kvalitu kávy, ale podle vědců také usnadňují šíření některých chorob do oblastí, které jich byly do té doby ušetřeny.

Škody za miliardy

Na dopad klimatických změn na produkci kávy upozornila australská společnost Fairtrade Australia v detailní zprávě vydané v roce 2016. Odborníci společnosti poukázali na to, že kvůli vysokým teplotám a suchu v roce 2012 ve Střední Americe cizopasníci způsobili na kávových plantážích škodu přes 11 miliard korun. Jejich řádění připravilo o práci 350 tisíc lidí.

Drtník Hampeův se podle výzkumu začal objevovat i v regionech, kde v minulosti jeho výskyt nikdy předtím nebyl zaznamenán. Na Kostarice dokonce mnoho pěstitelů nahradilo kávovníky pomerančovníky, jako důvod uvedli, že jim sucha a časté tropické bouře naprosto ničí úrodu a oni pak nejsou schopni se uživit. Pomerančovníky jsou podle nich odolnější.

Kávovník je citlivá rostlina. Stačí trocha nerovnováhy a kvalita i kvantita úrody může být značně postižena. Kávovník je citlivá rostlina. Stačí trocha nerovnováhy a kvalita i kvantita úrody může být značně postižena. | Archiv

Globální oteplování mění Austrálii

King zdůraznil, že v Austrálii nejen že se škůdci nevyskytují, ale díky globálnímu oteplování se tamní kraje stávají příhodnými pro pěstování kávy. Zároveň ale dodal, že aby se tato zatím pracovní teorie potvrdila, je nutný dlouhodobý výzkum, jehož výsledky budou známy nejdříve za 5 let. Vláda však poskytla jen základní finanční zdroje. Vědcům dojdou peníze už v květnu tohoto roku.

Státní agentura AgriFutures Australia, která projekt financuje, uvedla, že peníze vědcům poskytuje od roku 2014 a že budou mít šanci ucházet se o nový grant.

Cena kávy poroste

Výkonná ředitelka firmy Fairtrade Molly Harrissová Olsonová se obrátila také na spotřebitele a milovníky kávy s tím, aby se obeznámili s problematikou, které čelí pěstitelé. Připomněla varování vědců, že klimatické změny povedou až ke dvojnásobnému zvýšení průměrné ceny kávy. „Káva, jeden z nejoblíbenějších produktů na světě, je v ohrožení. Společně s ním i živobytí milionů farmářů, pěstitelů, pracovníků plantáží a jejich rodin,“ dodala Harrissová Olsonová.

Kávové hybridy

Kávové společnosti berou tuto hrozbu vážně a investují do vzniku nových odrůd arabiky, které budou odolnější vůči klimatickým změnám a chorobám. V současnosti se ve výzkumných střediscích WCR testuje na pět desítek nových kávových hybridů.

Všichni experti se nicméně shodují, že nové rostliny nebudou mít žádný smysl, pokud se neudělá nic pro ochranu životního prostředí, v němž kávovníky rostou. A veškeré úsilí o záchranu kávy bude zbytečné, pokud bude pokračovat globální oteplování. Protože, jak varují vědci, všechno má své hranice – a nad 50 stupňů Celsia žádná káva neporoste.

 

ofugy ( 8. ledna 2019 17:20 )

Joo, je možné jít cestou vyprodukování nové odrůdy, která bude růst třeba i "na slunci", aby vše bylo dle našeho obrazu, jak my chceme a ne jak chce příroda. Věřím, že to umíme a dokážeme "opravit" vše. Ano. Nebo je ale možné se trochu uskromnit a žít s o něco větší pokorou a s harmonií. Pochopit, že když kávě či nám něco chybí, že možná se máme změnit my a ne káva. Tedy pokud toho nebudeme tolik chtít, tak i v ruku v ruce obrátíme i to naše globální oteplování a příroda se navrátí sama k sobě. Jako správný přístup bych uvedl např. svět prozatím nevymřelých původních indiánů Jižní Ameriky a jejich tradice i v pěstování kávy v souladu s přírodou na http://www.arhuacos.cz

Zobrazit celou diskusi