Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sníh zasypal i athénskou Akropoli. S rozmary počasí se potýká celá Evropa

Autor: FiM, ČTK - 
8. ledna 2019
15:09

Sever Německa dnes zasáhla silná bouře, která způsobila v Hamburku první letošní záplavy. Ve spolkových zemích Sasko a Bavorsko, které sousedí s Českou republikou, hustě sněží a v rakouských Alpách nadále platí vysoké lavinové nebezpečí, ve Štýrsku dokonce nejvyšší možné. Se sněhem se potýká také Turecko či Řecko, kde bylo nutné uzavřít několik silnic včetně dálnice mezi Aténami a Soluní.

Nad Nizozemsko a severozápad Německa se během úterka dostala tlaková níže Benjamin. Na pobřeží Severního moře bouře způsobila mohutné vlny. V Německu se voda proti směru toku Labe dostala až do Hamburku, kde letos poprvé zaplavila Rybí trh (Fischmarkt) v centru města. Podle meteorologů by vrchol hladiny v Hamburku mohl přesáhnout průměr až o dva metry.

Na nejdůležitějším nizozemském letišti Amsterodam Schiphol zrušila společnost KLM preventivně kolem 160 letů.

Lidem na jihu Bavorska a v Rakousku dnes zima po jednom ze sněhově nejvydatnějších víkendů posledních let dopřála pauzu k nadechnutí. Vpodvečer ale sněžilo opět v Alpách a v jejich bavorském předhůří i Bavorském lese. Silné sněžení hlásí také Sasko, především v oblasti Krušných hor.

Zatímco na některých místech jižního Bavorska bylo sníženo lavinové nebezpečí ze čtvrtého stupně na třetí, v Rakousku obavy z lavin sílí. "Počet a velikost míst s nebezpečím během dne roste," sdělila v úterý rakouská služba pro varování před lavinami. Vzhledem k očekávanému stále hustšímu chumelení hrozí spontánní suché laviny. Například v Alpách ve spolkové zemi Štýrsko vpodvečer stupeň lavinového nebezpečí zvýšili na pátý, tedy nejvyšší stupeň na lavinové škále. Maximální varování se týká mimo jiné oblasti Dachsteinu oblíbené u lyžařů.

Zhruba stovka silnic v Rakousku je uzavřená, informovala dále agentura DPA. Lidé jsou nadále odříznuti od světa ve štýrských obcích Pölstal a Hohentauern, kde byl v pondělí vyhlášen mimořádný stav. Po celém Rakousku je od civilizace kvůli sněhu odříznuto asi 2000 lidí - domácích i turistů.

Problémy nadále působí také vyvrácené stromy. V Horních a Dolních Rakousech je na 2000 domácností bez elektřiny. Na některých místech pomáhá situaci řešit dokonce armáda.

Do čtvrtka má v rakouských Alpách napadnout další metr sněhu a i v nižších polohách se počítá s 30 až 80 centimetry nového sněhu. „Nebezpečí, že stromy pod tíhou sněhu a bouře popadají na silnice, elektrické vedení a železniční tratě, den ode dne roste," řekl mluvčí rakouského meteorologického institutu ZAMG.

Sněžení v úterý taktéž ochromilo dopravu v řadě regionů centrálního a jižního Řecka. I na aténské Akropoli byla v úterý ráno tenká vrstva sněhu, který však brzy roztál.

Nejdůležitější severo-jižní dálnici mezi Aténami a Soluní musela policie kvůli zledovatělé vozovce na dvou místech uzavřít. Většina řeckých škol zůstala podle agentury DPA uzavřena a města otevřela vytápěné místnosti pro bezdomovce.

Kvůli hustému sněžení zůstaly během úterý uzavřené školy také ve 26 z 81 tureckých provincií, většinou v těch ve střední části země. Meteorologové před sněhem a náledím varovali také obyvatele tureckého hlavního města Istanbulu.

Video  Aprílová sněhová kalamita, až 30 cm nového sněhu: Kamiony klouzaly v kopcích  - Jiří Krušina, David Vaníček
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi