„Jestliže jsme na nádrži Žermanice ještě na začátku prosince kvůli nízkému stavu uvažovali o omezení odběrů, dnes je situace úplně jiná, nádrž se téměř doplnila a disponuje velkými sněhovými zásobami ve svém povodí,“ uvedl generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Sněhové zásoby v povodí beskydských nádrží jsou nyní nad průměrem. V případě přehrady Šance, která je v regionu stěžejní nádrží pro zásobování pitnou vodou, to znamená, že se naplní zpět na zásobní hladinu po rozsáhlé rekonstrukci. Oprava za téměř 500 milionů korun trvala tři roky, skončila loni na podzim a hladina vody v nádrži při ní byla výrazně snížená.

Na Jesenicku voda stále chybí

Opravená přehrada se ale musí naplňovat postupně. „Vše bude záviset na rychlosti tání. Pokud bude stoupání hladiny pozvolné, bude to v pořádku. V případě rychlého tání ale budeme muset vodu odpouštět,“ uvedl Tomáš Skokan zodpovědný za technický a bezpečnostní dohled nad přehradami.

U jesenických nádrží Povodí Odry jsou ještě stále vidět důsledky sucha z loňského roku. „V nádrži Slezská Harta a Kružberk chybí 33 milionů metrů krychlových vody a přibližně průměrné sněhové zásoby v Jeseníkách zatím jejich doplnění neslibují,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

VIDEO: Zima a led loni v březnu jachtaře nezastavily, na Jesenici u Chebu se proháněli na lední jachtě.