Nikdo z vodohospodářů nechce ani domýšlet, co bude, když v zimě dostatečně nenasněží. Přitom v lednu 2011 bylo vody tolik, že ji museli z nádrže ve velkém odpouštět a zaplavila i chaty pod hrází.

„Tenkrát do přehrady přitékalo 246 a odtékalo z ní 144 metrů krychlových vody za sekundu,“ řekl Blesku dispečer Povodí Vltavy Jan Bláha.

Sněhu je nyní jen 15 cm

Nejméně vody za celou historii přehrady postavenou v roce 1964 bylo loni na přelomu listopadu a prosince. Tehdy byla voda v nádrži o 7 m níže, než je obvyklé. Od té doby voda stoupla o 2,5 m.

V Českém lese, kde Mže pramení, je teď 10 až 15 cm sněhu. Když roztaje, hladinu přehrady to zvedne zhruba o 10 procent. Do normálního stavu stále chybí v nádrži více než 4 metry. „Všechno je ve hvězdách. Uvidíme, jaká bude zima, doufejme, že dobrá,“ dodal Bláha.

Pokud ne, bude to pohroma pro turistiku. Kvůli nedostatku vody v přehradě by například nemusely otevřít tolik oblíbené zdejší kempy.

Hracholuská přehrada

Stavbaři ji začali stavět v roce 1959 a hotová byla v roce 1964. Nádrž sloužící k rekreaci má rozlohu 490 ha, je dlouhá 22 km a nachází se na řece Mži severně od Plzně. Sypaná hráz je vysoká 26,5 m, maximální hloubka nádrže je 31 m. Elektrárna má jednu vertikální Kaplanovu turbinu s výkonem generátoru 2,55 MW.

VIDEO: Dech beroucí video: Petr se potopí do ledové vody a plave pod ledem!

Video
Video se připravuje ...

Dech beroucí video: Petr se potopí do ledové vody a plave pod ledem! David Vencl