Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na silnicích opatrně, kloužou. V Jablonci a na Božím Daru trvá kalamita

Aktualizováno -
12. ledna 2019
08:26
Autor: ČTK, trm - 
12. ledna 2019
07:50

Situace na silnicích v Česku se po několikadenním sněžení zlepšila. Dálnice a hlavní tahy jsou sjízdné, někde leží zbytky sněhu. S pořádnou nadílkou ale musí řidiči počítat na horách, kde se daří sjízdnost držet jen s obtížemi, místy se tvoří sněhové jazyky a závěje. Kalamita trvá v Jablonci nad Nisou, na Božím Daru a také v Moldavě na Teplicku.

Silnice v Ústeckém kraji jsou podle dopravního webu sjízdné včetně Moldavy na Teplicku, kde platí od čtvrtka kalamitní stav. Silničáři i meteorologové varují před sněhovými jazyky, tvořit se mohou v polohách nad 800 metrů nad mořem.

V kraji se v noci oteplilo, teploty byly ráno mezi pěti a minus jedním stupněm Celsia. Hlavní tahy v kraji jsou převážně mokré. Ujetá vrstva sněhu je na silnicích nižších tříd v Krušných horách, rozbředlý sníh je na vozovkách na Ústecku a sníh je ve vyšších polohách i na některých sinicích III. třídy na Děčínsku.

V Libereckém kraji jsou silnice nadále sjízdné s opatrností, i když se oteplilo. Pozorní by měli být motoristé hlavně při cestě do hor. Silničáři i meteorologové varují před tvorbou sněhových jazyků. Sjízdné jsou i silnice v Jablonci, kde město ve čtvrtek vyhlásilo kalamitní stav. Potrvá až do pondělí, problémy jsou v podhorském městě hlavně s úklidem chodníků a sídlišť.

V Libereckém kraji se v noci dostaly teploty nad nulu, pod bodem mrazu zůstaly jen na horách. Hlavní tahy jsou převážně mokré, na silnicích nižších tříd na Jablonecku a Semilsku je ujetá vrstva sněhu nebo zbytky rozbředlého sněhu po pluhování.

Motoristé by při cestě krajem měli být opatrní také kvůli padajícím stromům, které nevydrží nápor sněhu. Ráno narazilo jedno auto na silnici 14 u Harrachova a další na silnici 290 u Poniklé na Semilsku.

Všechny vozovky v Jihočeském kraji jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd leží v řadě okresů ujetá nebo nová vrstva sněhu. Na Prachaticku se vyskytují sněhové přeháňky. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku jihočeské správy a údržby silnic.

Vozovky první třídy jsou chemicky ošetřené. Někde se jen může objevovat rozbředlý sníh. Na silnicích nižších tříd na Písecku a Strakonicku leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na Jindřichohradecku zase může komplikovat dopravu vrstva nového sněhu.

Na Vysočině opatrně, D1 ale jede

Na silnicích nižších tříd na Jihlavsku a Pelhřimovsku se mohou po ránu tvořit sněhové jazyky. Všechny vozovky na Vysočině zůstávají sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Dálnice D1 je mokrá po chemickém ošetření. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku správy a údržby silnic Vysočina.

Řidiči musí být opatrní především na vozovkách nižších tříd. Na Třebíčsku a Žďársku leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem a na Havlíčkobrodsku ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Teploty se po ránu na Vysočině pohybují od nuly do minus čtyř stupňů Celsia.

Sněhové jazyky i ve středních Čechách

Na některých středočeských silnicích leží dnes ráno rozbředlý sníh, místy se mohou tvořit závěje nebo sněhové jazyky. Řidiči by měli být opatrní hlavně na menších cestách, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněhové či dešťové přeháňky jsou po ránu hlášeny na Pražském okruhu či dálnicích D1 a D11. Na silnicích druhé a třetí třídy na Kladensku, Berounsku, Kolínsku, Nymbursku, Kutnohorsku, Rakovnicku či v okolí Prahy leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na menších cestách na Příbramsku a Benešovsku se mohou vyskytovat sněhové jazyky či závěje.

V Královéhradeckém kraji leží na vedlejších silnicích ujetý nebo rozbředlý sníh. Opatrní musejí být řidiči zejména na Trutnovsku, Náchodsku, Rychnovsku a Jičínsku. Chemicky ošetřované hlavní silniční tahy byly dnes ráno většinou mokré. V kraji dnes ráno místy sněžilo, v nižších polohách pršelo. Postupně zesilující vítr až do rychlosti 70 kilometrů v hodině my mohl ve vyšších polohách a na horách tvořit sněhové jazyky a závěje. 

Rozbředlý sníh, ale i namrzající silnice ve vyšších polohách mohou dnes ztížit cestu řidičům ve Zlínském kraji. Ke zvýšené opatrnosti na cestách nabádají silničáři ve všech částech kraje, nutná je hlavně v horských oblastech. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na Vsetínsku pokrývá rozbředlý sníh nebo jeho zbytky silnice druhé a třetí třídy, ale i hlavní tahy. Ve vyšších polohách na inertně udržovaných úsecích leží zajetá sněhová vrstva od pěti do 15 centimetrů. Správci silnic nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti především kvůli možnosti namrzání vozovek.

 Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nočním sněžení sjízdné většinou pouze se zvýšenou opatrností. Na Bruntálsku a Opavsku se vinou větru tvoří sněhové jazyky. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Na Bruntálsku se sněhové jazyky tvoří na silnicích druhé a třetí třídy. Ojediněle na ně můžou řidiči narazit i silnicích nižších tříd na Opavsku. Ve vyšších polohách Beskyd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřen rovněž úsek silnice I/48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, kde se pracuje na dálnici.

Velkou část silnic v Olomouckém kraji pokrývá po nočním sněžení znovu rozbředlý sníh. Počítat s ním musejí řidiči ve všech částech kraje, především na vedlejších cestách. Všechny vozovky jsou sice sjízdné, zvýšená opatrnost je ale na místě. Ve vyšších polohách Šternberska se mohou tvořit sněhové jazyky.

 

Zobrazit celou diskusi