Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rakousko a Bavorsko je pod sněhem, napadly tři metry. Městům pomáhá i armáda

Aktualizováno -
12. ledna 2019
16:00
Autor: ČTK - 
12. ledna 2019
11:34

Silný vítr vytvořil přes noc v částech Rakouska závěje, nebezpečí pádu lavin tak zůstává vysoké i ve výškách pod 2000 metrů nad mořem. Zhoršení počasí se čeká na jihu Bavorska, kde má večer znovu hustě sněžit. Se sněhem se potýkají i další evropské země. Za posledních deset dnů je v souvislosti s nepřízní počasí v Evropě evidováno minimálně 21 úmrtí, uvedla agentura AP.

V Bavorsku je kalamitní stav vyhlášen již v pěti okresech. Do regionu si dnes obrázek o situaci přijel udělat i bavorský premiér Markus Söder.

„Není důvod k panice, k vážnému znepokojení ale ano,“ řekl premiér, když se v jihobavorském městě Bad Tölz zúčastnil koordinační schůzky zástupců místní samosprávy a záchranných složek. Největší hrozbu podle Södera nyní představují masy sněhu na střechách objektů, které se mohou pod jeho tíhou prolomit. Odstraňovat sníh ze střech podle něj pomáhá velká většina z 5000 lidí, kteří se v rámci záchranného systému na jihu Německa kalamitní situací zabývají.

V Rakousku a Bavorsku hustě sněží už více než týden, za 12 dní napadly tři metry nového sněhu. Lavinu by podle varování dolnorakouských úřadů mohl spustit i jediný návštěvník hor. Lavinová výstražná služba dnes počítá v Ybbstalských Alpách v severní části pohoří s 20 centimetry nového sněhu. V pátek ho tam moc nepřipadlo.

Od sobotního do pondělního večera má sněžit i v Německu - v saských nížinách, ale především v alpském regionu a v Bavorském lese na hranicích s Českou republikou, v nižších polohách se očekává déšť. Německá armáda vyslala do silně zasněžených regionů 350 vojáků, kteří odstraňují masy sněhu ze střech, zásobují obyvatele v odříznutých oblastech a převážejí pomocné síly obrněnými pásovými vozidly. Dalších zhruba 300 vojáků je ve stavu zvýšené pohotovosti.

Lidem, kteří uklouzli a spadli, když shazovali sníh ze střech svých domů, pomáhá bavorský Červený kříž. K ruce je mu bundeswehr a hasiči.

Jak mnichovské, tak frankfurtské letiště v pátek zrušily kolem stovky letů. Kvůli zasněženým kolejím jsou přerušena regionální spojení v částech Horního Bavorska, Švábska a Dolního Bavorska. Podle mluvčího drah budou výpadky spojů pokračovat i v příštích dnech.

V Bulharsku v pátek zahynuli dva snowboardisté pod lavinou, kterou sami strhli. V Rakousku vyprošťovala armáda z horských pastvin dvěma helikoptérami velkou skupinu školáků.

cocumysvole ( 12. ledna 2019 16:39 )

Teď hlavně aby to pomalu odtávalo, aby se ta voda dala zachytit. Jinak jestli to zůstane do jara tak budou záplavy a voda bude stejně fuč.

arne100 ( 12. ledna 2019 12:28 )

Proč armáda máte tam plno slimáků ať se chytí lopat a ať makají.

Zobrazit celou diskusi