Nejen pohled na malebné Beskydy a široké okolí ale i nevšední atrakce. Davy turistů se přijely o víkendu podívat na Pustevny, kde v sobotu odhalili ledové sochy. Letošní ročník se nese v duchu dračího doupěte a ledového pekla. Sochy jsou nasvětleny barevnými světly, která dodávají tajemnou atmosféru.

Řezbáři si s motorovými pilami opravdu mákli. Museli opracovat čtyřicet tun ledu a trvalo jim to tři týdny. Pohádkové postavy působí až neuvěřitelně věrohodně. Vstup je zdarma. Pokud se sochy nerozpustí, budou k vidění až do 27. ledna.

Ledové peklo má svůj stan jen pár kroků do kopce od lanovky. Návštěvníky přivítá obrovská hlava čerta s dlouhým vyplazeným jazykem. Druhý stan s dračím doupětem je o kus níž nad parkovištěm. Přivítá vás ledový zámek s princeznou opodál, na kterou se dívá drak.

Pekelně dlouhé čekání

Stovky lidí čekající ve frontách ke stanům. „Lidí jako na Václaváku,“ znělo ve frontě. I dvouhodinovou frontu si lidé museli vystát, aby viděli cíl svého výletu. „Čekali jsme skoro dvě hodiny ve frontě,“ říká paní Jana (34) z Opavy, která se přijela podívat na sochy s rodinou.

Předčasně otevřeli i stezku korunami stromů. „Přijďte k nám, máme dneska speciální program,“ zval návštěvníky jednatel provozovatele stezky Zdeněk Kořistka. Návštěvníci si mohli vychutnat pohled na široké okolí z jiné perspektivy o pár dní dříve. Původně měla být stezka otevřena až ve středu.

Jak se dostat na Pustevny?

Na Pustevny se můžete vydat ze dvou různých stran. My jsme vyzkoušeli obě. Pokud si chcete vyzkoušet jízdu letitou lanovkou, zvolte cestu z Trojanovic z Ráztoky. Komplikací může být nedostatek parkovacích míst a od parkoviště musíte více než půl kilometru do kopce. Zpáteční jízdenka na lanovku stojí pro dospělého 200 korun.

Pokud vyrážíte s dětmi, jeďte z opačné strany z Prostřední Běčvy. I o víkendu zde byl dostatek parkovacích míst a autobus Vás každou půlhodinu vyveze za 22 korun těsně pod Pustevny. Cesta autobusem nezabere více než dvacet minut.

Fotogalerie
17 fotografií