Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lavina zabila tři muže. V Rakousku a Německu čekají další metr sněhu

Aktualizováno -
13. ledna 2019
14:33
Autor: ČTK, nkov, FiM - 
13. ledna 2019
13:10

Několik dnů trvající kalamita způsobená sněžením v alpských zemích stále není u konce. Po krátké pauze bez srážek v noci na dnešek v německém alpském podhůří a rakouských či švýcarských Alpách opět sněžilo. Nebezpečí pádu lavin je nadále enormní, v sobotu zahynuli pod sněhovou masou tři Němci a jeden člověk se pohřešuje. Těžký sníh způsobuje zátěž na střechy domů, které hrozí zřícením. Informovaly o tom agentury DPA a APA.

„Ráno jsme zaznamenali 25 centimetrů nového sněhu v Teisendorfu, 30 centimetrů v Ruhpoldingu a 21 centimetrů v Garmischi-Partenkirchenu,“ řekl mluvčí německé meteorologické služby DWD. Lidé v hornobavorských okresech Bad Tölz-Wolfratshausen, Garmisch-Partenkirchen, Miesbach, Berchtesgadensko a Traunstein, kde již několik dnů částečně platí stav katastrofy, se proto musí vyrovnat s dalšími přívaly sněhu.

Experti počítají se silným nárazovým větrem, který přes den může způsobovat závěje a pád stromů. Od pondělí se znovu ochladí a mohlo by napadnout místy až metr nového sněhu. V Alpách přitom již nyní panuje zvýšené lavinové nebezpečí.

V sobotu zahynuli v rakouské spolkové zemi Vorarlbersko pod masami sněhu tři Němci a jeden se stále pohřešuje. Pátrání po něm muselo být přerušeno kvůli nebezpečí pádu dalších lavin. Turisté neuposlechli varování, aby neopouštěli upravené tratě. Za poslední měsíc zemřelo v důsledku špatného počasí v Evropě již 24 lidí, uvedla agentura AP.

Na místo zavolali policisty i hasiče

Od neděle je lavinové nebezpečí v Nízkých Taurách a severních rakouských Alpách ve spolkové zemi Štýrsko na stupni čtyři, tedy vysokém. V oblasti kolem města Liezen napadlo až 30 centimetrů nového sněhu. V pondělí se očekávají další srážky a nebezpečí se může dostat opět na nejvyšší stupeň. Již nyní hrozí samovolné uvolnění lavin, a to i v nižších polohách. Na 1000 záchranářů byla nasazeno na odklízení sněhu ze střech domů.

Nový sníh přivodil v noci na neděli v Dolním Bavorsku nedaleko české hranice četné dopravní nehody a uzavírky silnic. Policisté a hasiči zaznamenali více než 150 výjezdů. Podle policie se odehrálo 24 nehod, jeden člověk utrpěl těžká zranění. Na mnoha místech, především v okresech Deggendorf a Straubing-Bogen, popadaly na silnice stromy tíhou napadaného sněhu. Některé silnice jsou proto neprůjezdné. Odklízecí práce jsou pro záchranáře kvůli hrozbě pádu dalších stromů momentálně příliš nebezpečné.

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) v sobotu oznámil, že do postižených oblastí bude vysláno dalších 500 policistů. Mají pomáhat zejména s odklízením sněhu ze střech budov, u nichž hrozí zřícení. „Není důvod k panice, ale k vážným obavám ano,“ řekl Söder při návštěvě města Bad Tölz.

Dohromady bylo do akce nasazeno 5000 osob. V Kemptenu v jihoněmecké oblasti Allgäu město v sobotu večer preventivně uzavřelo 11 sportovních hal kvůli nebezpečí zřícení v důsledku sněhové zátěže. Zavřené zůstanou až do úterka, neboť lze počítat s dalším sněžením, řekl mluvčí města.

Se sněhem se potýká stále také Švýcarsko. Tamní meteorologický úřad varoval, že na severu země, ale i v jižněji položených Bernských a Walliských Alpách či v kantonu Graubünden na východě může do úterního poledne napadnout místy až půldruhého metru nového sněhu. I zde se lavinové nebezpečí patrně zvýší na nejvyšší stupeň pět. Výstraha se týká také extrémně silného větru, který na horách může dosahovat až 160 kilometrů za hodinu. Kvůli pádu lavin je od nedělního rána přerušen vlakový provoz skrze tunel Furka ve středním Švýcarsku.

Zobrazit celou diskusi