Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bouře si v USA vyžádala sedm mrtvých. Pod sněhem zmizel i Bílý dům

Autor: Darina Jíchová - 
14. ledna 2019
22:50

Středozápad Spojených států svírá tuhá zima. Sněhová bouře, která má na svědomí už sedm životů, zamířila do hlavního města Washington. Sněhem zapadal Bílý dům i budova Kapitolu. Varování meteorologů platí pro 35 milionů lidí. V pondělí byly v některých oblastech uzavřeny úřady, také mnohé autobusové linky kvůli „namrzlým a nesjízdným“ cestám nevyjely, informovala stanice CNN.

Autobusová společnost Metrobus už v neděli večer oznámila, že až do odvolání se přerušuje provoz všech jejích linek. Kvůli namrzlým silnicím. Metrobus nakonec spustil „omezený sněhový provoz“, jezdilo však jen několik spojů. Cestující se museli smířit s velkým zpožděním. Železnice pracují podle jízdních řádů, jejich provoz se v 11 hodin večer tamního času zastaví.

USA ve spáru kruté zimy, mrazy si vyžádaly už 7 obětí (14. 1. 2019). USA ve spáru kruté zimy, mrazy si vyžádaly už 7 obětí (14. 1. 2019). | ČTK

Kvůli bouři nelétala letadla

Mrazivé počasí ovlivnilo i leteckou dopravu, sníh v neděli na tři hodiny „uzemnil“ letadla na washingtonských letištích. Na další úder sněhové bouře se nepřipravují jen středozápadní, ale i severovýchodní státy, kde by mohlo najednou napadnout až 15 centimetrů sněhu.

„Silná bouře se potáhne od Kansasu až k východnímu pobřeží,“ uvedla meteoroložka stanice CNN Haley Brinková a dodala: „Pro St. Louis je to nejhorší sněhová bouře za posledních pět let.“ Ve státě Missouri během posledních dnů napadlo 50 centimetrů sněhu, který drží a neroztává se.

Největším nebezpečím je led na cestách

Národní meteorologická stanice (NWS) upozornila na husté sněžení a mrznoucí déšť se sněhem. Řidiči by si měli dát pozor na namrzlé cesty a sněhové jazyky, za volant by lidé podle NWS měli sedat jen v případech nutnosti. Právě led na silnicích si vyžádal sedm obětí, které zemřely během dopravních nehod. Teploty se pohybují kolem nuly nebo těsně pod bodem mrazu.

 

Zobrazit celou diskusi