Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kalamita v Rakousku zavřela půlku sjezdovek. Nelyžuje se ani na Javoru

Autor: ČTK, ula - 
14. ledna 2019
20:05

Kvůli sněhové kalamitě a nebezpečí lavin je v Rakousku uzavřena téměř polovina lyžařských sjezdovek, informovala agentura DPA. Vleky zůstaly stát v pondělí také v řadě lyžařských areálů v Bavorsku včetně nejvyšší hory Šumavy Velký Javor. V Rakousku si sněhová kalamita dnes vyžádala smrt muže, který spadl při odklízení sněhu ze střechy a který se stal v oblasti Salcburku už třetí obětí sněhové kalamity posledních dnů.

V německých Alpách platí nyní druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí a v řadě horských regionů Švýcarska a Rakouska je od neděle v platnosti stupeň nejvyšší. V Bavorsku jsou uzavřeny sjezdovky například na nejvyšší hoře Německa Zugspitze, v ostatních lyžařských areálech u Garmische-Partenkirchenu se dá lyžovat jen v nižších polohách. Ve střediscích Oberstdorf a Kleinwalsertal fungovala dnes jen asi třetina vleků.

V rakouských lyžařských střediscích je uzavřena téměř polovina sjezdovek. Provoz vleků byl zastaven například v menších areálech jako Planneralm, Hochkar či v oblasti Loser-Altausse. Řada sjezdovek není sjízdná ani v oblasti Arlberg, kde je nyní otevřeno jen asi 50 z 309 kilometrů tratí a v rezortu Sölden je sjízdných jen 15 ze 140 kilometrů. Ve střediscích Saalbach a Hinterglemm bylo dnes v provozu 40 ze 69 vleků a 62 ze 114 kilometrů tratí.

Video  Vánoční nadílka v Pensylvánii: Město doslova zmizelo pod sněhem.  - reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer - DRAMATIC EVOLUTION C
Video se připravuje ...

Kvůli kalamitě umírají lidé

Rakouská televize ORF informovala, že v obci Faistenau nedaleko Salcburku zemřel sedmačtyřicetiletý muž, který spadl ze střechy z výšky šesti metrů. Další dva lidé tam po pádu ze střechy byli převezeni do nemocnice se zraněními. Ve spolkové zemi Salcbursko zemřeli v důsledku sněhové kalamity letos i další dva mladí myslivci, které zasypala lavina 5. ledna, když šli krmit lesní zvěř.

V Salcbursku nové sněžení odřízlo od okolního světa asi 24 tisíc osob v devíti obcích. Do Bavorska přijel situaci osobně obhlédnout německý ministr vnitra Horst Seehofer. Jeho úřad oznámil, že pošle 230 federálních policistů do Bavorska, aby tam pomáhali záchranářům i dobrovolníkům s odklízením sněhu ze střech.

Štěstí v neštěstí měli ráno v obci Balderschwang v okrese Oberallgäu na jihu Bavorska turisté a zaměstnanci hotelu, na který spadla lavina. Rozbila sice okna, ale nikdo nebyl zraněn. Příjezd do této obce byl už od neděle uzavřen kvůli sněhové kalamitě a nebezpečí lavin po cestách a v obci odřízl od okolního světa dočasně na 1300 lidí.

Zobrazit celou diskusi