Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krkonoše hlásí nejvyšší lavinové nebezpečí. Sníh ohrožuje i řidiče, u Teplé boural kamion

Aktualizováno -
15. ledna 2019
10:45
Autor: ČTK, všm, pal, FiM - 
15. ledna 2019
07:27

V Krkonoších byl v úterý po vydatném sněžení v minulých dnech vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Jde o nejvyšší stupeň vyhlašovaný v Krkonoších. Na většině ohrožených cest hrozí sesuvy samovolných lavin středního i velkého rozsahu. Čtvrtý stupeň se v Krkonoších vyhlašuje minimálně. Počasí komplikuje v řadě krajů i dopravu. 

Například v Karlovarském kraji stále komplikuje dopravu počasí, především silný vítr a ve vyšších polohách také sněžení. Řada silnic v horských oblastech zůstává uzavřena. Řada silnic především v horských oblastech zůstává uzavřená. Kvůli havárii kamionu je stále neprůjezdný úsek Teplá - Horní Kramolín. Zprůjezdněn byl po 9:30 úsek Oldřichov - Lužec na Karlovarsku, informovala mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. 

U Teplé je od ranních hodin kamion v příkopu v příkopu, náklad minerálních vod se stále překládá a do vyproštění kamionu bude silnice na Horní Kramolín neprůjezdná. Objízdná trasa vede přes Ovesné Kladruby a Závišín, uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. Kalamitní stav trvá v Božím Daru. Silnice I/25 z Jáchymova je uzavřena od abertamské zatáčky nejméně do středy bude uzavřen také hraniční přechod. Autobusy linkové dopravy do města nezajíždějí, jízdu končí u jáchymovské radnice. Do Božího Daru je zajištěná pouze kyvadlová doprava pro zásobování, obyvatele a ubytované hosty.

Opatrní by ale řidiči měli být i v nižších polohách, zejména kvůli silnému větru. Na silnicích včetně dálnice D6 můžou ležet zbytky rozbředlého sněhu.

Kvůli avizovanému silnému větru nespustí v úterý provoz skiareály na Klínovci, Božím Daru a Plešivci, lyžovat by se naopak mělo v Bublavě na Sokolovsku a ve skiareálu Náprava v Jáchymově. Do lesů by se kvůli hrozícímu pádu stromů neměli vydávat běžkaři.

Podle předpovědi meteorologů by mělo celý den sněžit, na horách trvaleji. Vítr má v nárazech dosahovat až rychlosti 90 kilometrů v hodině.

Jen se zvýšenou opatrností

V Královéhradeckém kraji byly dnes ráno komunikace sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích druhé a třetí třídy leží od středních poloh místy sníh, v Orlických horách se vlivem silného větru mohou tvořit sněhové jazyky. V horských oblastech hrozí námraza.

Většinou rozbředlý sníh na cestách čeká dnes po nočním sněžení motoristy v Olomouckém kraji. Sníh či jeho zbytky pokrývají téměř všechny vozovky v regionu, včetně hlavních cest. Silnice jsou sjízdné, zvýšená opatrnost je ale nutná. Na D35 mezi Olomoucí a Hranicemi upozorňují správci silnic navíc na námrazu.

Na Jesenicku leží rozbředlý sníh či jeho zbytky na hlavních tazích i vedlejších cestách, silničáři navíc upozorňují na silný vítr. Podobná situace je také na sousedním Šumpersku, sníh leží i na hlavním tahu přes Červenohorské sedlo.

Řada silnic na jižní Moravě, převážně druhé a třetí třídy, je sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Na úsecích krytých inertním posypem ve vyšších polohách Blanenska či Bílých Karpat zůstává vrstva ujetého sněhu. Teplota se pohybuje pod nulou, navíc v některých částech kraje ráno opět sněží.

Autobusové spoje i MHD v Brně však jezdí po večerních komplikacích bez problémů. Policisté aktuálně neevidují ani žádnou nehodu, která by omezovala provoz.

I řidiči v Moravskoslezském kraji by i dnes měli být opatrní. Na silnicích hlavně nižších tříd po celém kraji jsou zbytky sněhu, ve vyšších polohách posypaná sněhová vrstva. Na Frýdecko-Místecku jsou místy zmrazky. V Beskydech i Jeseníkách snižuje viditelnost sněžení.

Silnice první třídy i dálnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Také v Pardubickém kraji dopravu na mnoha místech komplikuje sníh. Zůstává na silnicích zvláště ve výše položených oblastech. Někde mohou vznikat vlivem větru sněhové jazyky.

Video  Vánoční nadílka v Pensylvánii: Město doslova zmizelo pod sněhem  - reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer - DRAMATIC EVOLUTION C
Video se připravuje ...


Zobrazit celou diskusi