Prudká vánice se proměnila místy v bílou tmu, během tří minut se ochladilo pod bod mrazu a silnice i chodníky se změnily v kluzké ledové zrcadlo.

Doprava ve městě se zastavila. Podle mluvčí dopravního podniku Hany Tomaštíkové se kvůli sněhu a námraze nedostaly k cestujícím dvě třetiny autobusů a trolejbusů!

Šoféři odstavili před kopcem trolejbusy

Potíže spojům působily nejen kopce, ale i rovinky. V Provazníkově ulici v Černých Polích šoféři trolejbusů raději odstavili své vozy v dlouhé řadě za sebou, než aby riskovali sjezd na husovické Tomkovo náměstí.

„Situace byla kritická,“ uvedla mluvčí Tomaštíková. Některé spoje nabraly víc než 100 minut zpoždění, některé přestaly jezdit úplně.

Kalamitní stav, umocněný místy hustými sněhovými přeháňkami, trval v Brně více než dvě hodiny. Provoz v Brně se začal vracet k normálu až před půlnocí.

Sněží a namrzá i v úterý

Silničáři zasahovali od půl osmé večer, v terénu jezdili celou noc. „Všechny posypové vozy naší společnosti vyjely k zásahům. Řidičům doporučujeme opatrnou jízdu," varoval Leoš Chasák z Brněnských komunikací.

Sněhové přeháňky v Brně přetrvávaly i během úterka, silnice a chodníky v teplotách pod nulou namrzaly.

VIDEO: Hej rup! Brňáci zabrali a vytlačili autobus. I loňská zima potrápila brněnské řidiče.