„Sníh se totiž nesmí shrnovat do vodních toků. Na zastávkách lidé vystupovali přímo do závějí. Takové množství jsme tu měli poprvé od kalamity v roce 2006,“ řekla mluvčí města Dorota Havlíková. Celkem bylo odklizeno 130 tun!

V terénu operovali všichni pracovníci nasmlouvaných firem. Museli mimo jiné manuálně osvobozovat od bílé nadílky autobusové zastávky.

Čistí ručně

Pracovníci také ručně čistí kanalizační vpusti, aby mohla voda z prudšího tání a deště odtékat. Také se více solí chodníky, kde se pod vrstvou rozbředlého sněhu utvořily zmrazky.

O sjízdnost cest se stará nepřetržitě obsluha pěti traktorů a dvou velkých posypových aut. Ruční čistění zajišťuje celkem 15 lidí s hrably a tři obslužná vozidla. Chodníky uklízejí také dva stroje s obsluhou. Na dnešní poradě byl dohodnuto zapojení dalších strojů od spolupracujících firem,“ dodala mluvčí.

Hasiči vytahovali zapadlá auta

Problémy byly i se zaparkovanými auty, která bránila vozům údržby v průjezdu. V celém kraji se řidiči potýkali s nástrahami větru a mokrého sněhu. Do potíží se v Českém Těšíně dostal i autobus, který dnes ráno z příkopu vyprošťovali hasiči.

„Na pomoc s vytažením musely přijet dva speciály – Bizon z Ostravy a automobilový jeřáb z Karviné,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Už včera odpoledne pomáhal jeřáb právě v Karviné. Náklaďák zůstal viset v porostu schovaném pod sněhovou závějí. „Vůz sjel při couvání k rodinnému domu ze zasněžené komunikace,“ upřesnil Kůdela.

Další rozmar počasí přišel ve středu, výrazně se oteplilo, pršelo a ze sněhu se stala břečka a velké louže.