Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nechoďte ven!“ V Británii udeřila „krutá“ zima minus 11 stupňů, lidé se smějí hysterii

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. ledna 2019
11:40

Velká Británie má před sebou mrazivý víkend, zemi zasáhne studená fronta. Lidé se mají připravit na husté sněžení a studený vítr, teplota klesne k -11 stupňům. Národní zdravotní služba (NHS) vyzvala lidi, aby ven vycházeli jen v krajním v případě, což bylo podle mnohých unáhlené a zbytečné. Meteorologové předpokládají, že během pátku napadne pět centimetrů nového sněhu, nejchladněji bude podle nich ve Skotsku, uvedl deník Daily Mail.

Nejnižší teplota byla v pátek naměřena ve Skotské vysočině, klesla na -10,8 stupně. Od rána v oblasti zuří plískanice, ke které se má přidat sněžení. Meteorologická stanice varovala řidiče před namrzlými cestami. Přestože se silničáři snaží zajistit jejich sjízdnost, úřady upozornily na možné dopravní komplikace, ty se dotknou také vlakových a autobusových spojů.

V Británii nasněžilo, varování úřadů, aby lidé nevycházeli, sklidilo výsměch. V Británii nasněžilo, varování úřadů, aby lidé nevycházeli, sklidilo výsměch. | reprofoto/twitter

Jedna sněhová vločka zimu nedělá

„Víkend bude stejně chladný jako pátek, teplota ale víc klesat nebude. Zato příští týden se pravděpodobně ještě ochladí,“ prohlásil meteorolog Alex Burkill, dodal, že na husté sněžení se má připravit skoro celá Británie.

NHS sklidila výsměch za svou výzvu pro Brity, aby vycházeli jen v naprosté nutnosti. „Jedna sněhová vločka zimu nedělá, některé země jsou zavalené sněhem a lidé tam žijou normálně,“ nechal se slyšet konzervativec Andrew Percy. NHS přiznala, že zprávu na svém Twitteru publikovala omylem a následně ji stáhla.

Teplé oblečení a zásoby jídla

Přestože NHS smazala svůj hlavní příspěvek o nadcházejícím chladném víkendu, spousta dalších odkazů s jejími radami, jak se na „extrémní“ zimu připravit, na Twitteru zůstala. Lidé se tak mohli dočíst nejen, že mají dbát na vhodnou zimní obuv a oblečení, ale i to že si mají nashromáždit vodu a potraviny pro případ sněhových závějí.

„Dělají z nás idioty,“ reagovali Briti na sociálních sítích. Mluvčí NHS uvedla, že zpráva byla určena hlavně seniorům, následně přiznala, že se jedná o příspěvek z prosince 2017, kdy tuhé mrazy naprosto paralyzovaly zemi. Letošní situace v Británii se podle meteorologů zatím v žádném případě nedá srovnat se současným počasím v Německu nebo v Rakousku.

Německo a Rakousko jsou zavalené sněhem. Německo a Rakousko jsou zavalené sněhem. | Reuters

Rada lékaře

„Zima by se neměla podceňovat. Teplota domů a bytů by neměla klesat pod 18 stupňů, lidé by se měli vhodně oblékat a řidiči dbát na bezpečnostní opatření. Nejohroženější skupinou jsou děti a senioři nad 65 let, každoročně v těchto dvou kategoriích zaznamenáváme nárůst úmrtí, k nimž došlo kvůli prochladnutí,“ prohlásil lékař Emer O’Connell.

„Lidé by měli sledovat meteorologické zpravodajství, počasí je proměnlivé a změna může nastat kdykoliv. Víkend i následující týdny budou chladné,“ dodal meteorolog Dan Suri.

Austrálii sužují vedra

Australané mají naprosto opačný problém, potýkají se s extrémní vlnou veder. Ve městě Port Augusta ve státě Jižní Austrálie v úterý naměřili 48,5 stupně Celsia, což je nejvíce od zahájení pravidelného měření v roce 1962. Průměrná teplota se pohybuje kolem 35 stupňů.

Austrálie čelí vlně extrémních veder, (18.01.2019). Austrálie čelí vlně extrémních veder, (18.01.2019). | Reuters

V některých částech tento týden dokonce teplota neklesla pod 40 stupňů. Jižní oblasti by se konečně měly dočkat úlevy, kterou s sebou o víkendu přinese déšť, podle meteorologů se ochladí na 30 stupňů. Meteorologové i lékaři vyzvali lidi, aby dodržovali pitný režim a dbali na dostatečnou ochranou před slunečním zářením. Desítky lidí už kvůli vedru skončily v nemocnici.

petrw ( 19. ledna 2019 10:46 )

jojo a na silnici nikdo ani kolo petrkite

Petr Tengler ( 18. ledna 2019 19:35 )

Jako vážně? Já právě v Anglii jsem, v Oxfordu a je tu krásných 5 stupňů NAD NULOU! Veškeré předpovědi pro Británii hlásí teploty kolem 2-4 stupňů a pouze v noci má být těsně pod nulou. Nejsevernější bod Británie fakt není celá Británie... Blesk = Fake News.

alzbeta59 ( 18. ledna 2019 17:44 )

no a potom pry Globalni oteplovani podvod na vybirani dani je to a ne oteplovani

Anifa ( 18. ledna 2019 15:49 )

U nás se také stále řeší že v lednu napadl na horách sníh..stejné

petrkite ( 18. ledna 2019 13:39 )

Jednou asi pred 6ti lety tu (UK) napadlo přes tyden asi 10 cm do 24 hodin nebyl v obchode chleba ,mlíko atd,banky ,skoly,obchody vsechno zavřeny95% aut na letních gumach.konec světa

Zobrazit celou diskusi