Proměnlivost letního počasí záleží hlavně na konkrétním uspořádání tlakových útvarů nad Evropou a Atlantským oceánem. To může dát vzniknout tzv. zonálnímu proudění, tedy střídání teplejších slunečných a chladnějších deštivých období nebo naopak bude převládat tzv. anticyklonální situace, kdy se nad východní Evropou ustálí na delší období tlaková výše, která přinese malou oblačnost a vysoké teploty.

Nyní to tedy spíše vypadá na převládající vliv tlakových výší a s ním spojeného suchého charakteru počasí, resp. srážky jsou víceméně spojené se silnými bouřkami a jsou lokální a přívalové, které velmi rychle odtečou a nezvládnou doplnit deficit vody v půdě.

To, jak vysoké budou teploty letos v létě, zda prázdninové měsíce přinesou několik sérií extrémně vysokých teplot, jako léto 2018, ale nyní předpovědět nelze. V některých oblastech světa, lze ale z různých indikátorů, usuzovat na charakter následujícího období. Například v Austrálii, lze z toho, zda je v Tichém oceánu fáze El Niňo, nebo La Niňa, předpovídat, zda zdejší léto bude oproti normálu spíše deštivé (La Niňa), nebo suché (El Niňo). Ve střední Evropě žádné takovéto závislosti počasí nemáme.

Kdy jindy tropy než v létě?

Letní měsíce jsou zpravidla nejteplejšími měsíci v roce, zároveň ale také nejdeštivějšími. Srážky se vyskytují i ve dnech s letními nebo tropickými teplotami, které jsou často zakončeny bouřkami, nebo při přechodu front, kdy není výjimkou ochlazení o více než 10 °C za 24 hodin a intenzivní déšť.

Fotogalerie
12 fotografií