50 let po Palachově činu se na skoro tomtéž místě zapálil další muž. V pátek ve tři hodiny se postavil do horní části Václavského náměstí, polil se hořlavinou a škrtl zapalovačem. Vzplál jako pochodeň, a ačkoliv mu ihned přiběhli na pomoc lidé, kteří stáli poblíž a uhasili ho, muž utrpěl popáleniny na 30 procentech těla. Byl převezen do nemocnice a zůstává ve vážném stavu v umělém spánku.

Podle policistů jeho čin zřejmě neměl politický podtext ani jím nechtěl burcovat společnost. Přesto se podle dostupných informací nechal inspirovat právě Janem Palachem. „Údajně poslal svému bratrovi zprávu, že chce odejít v duchu Jana Palacha. Jeho bratr proto zalarmoval policii, která se ho snažila lokalizovat přes mobilního operátora,“ uvedl pro Aktuálně.cz místostarosta Prahy 1 pro bezpečnost Petr Hejma (STAN).

Chtěl být známý

Proč mohl chtít studenta filozofické fakulty napodobit? Podle psychologa Jeronýma Klimeše, se kterým Blesk hovořil, mužův čin nasvědčuje tomu, že trpěl herostratovstvím. „To je snaha za každou cenu vejít ve známost. Je jasné, že byl nespokojený sám se sebou. Vidím za tím asi toto: Tak, jak všichni oplakávají chudáka Palacha, tak budou oplakávat i mě. Kdyby to byl čistě politický akt jako u Palacha, tak bychom slyšeli věci jako: Udělal jsem tento čin, protože jsem chtěl říct lidem to a to... Nechal by vzkaz pro lidstvo s tím, co chtěl činem změnit,“ uvedl Klimeš.

Muž podle svědků držel před činem v rukou ceduli a hovořil. Na místo si s sebou přinesl šedý kanystr, kterým se později polil, a u sebe na vodítku měl psa. „Podpálil se a padl na zem, byl to hrozný pohled. Pes kolem něj poskakoval, štěkal. Začali jsme ho hasit kabáty a pak někdo přiběhl s pěnovým hasicím přístrojem,“ popsal Blesk.cz jeden ze svědků události. Pejsek skončil v útulku pražských strážníků v Troji. „Dostal najíst, je pořád veselý a nemá z toho, co prožil, žádné trauma,“ řekli v sobotu Blesku zaměstnanci útulku. „Bude to asi jeho nejbližší bytost, kterou bral všude. Podle mě vůbec neuvažoval, zda ho vzít, či ne,“ míní psycholog Jeroným Klimeš.

Video
Video se připravuje ...

V Praze na Václaváku se pokusil upálit muž (54). 50 let po Palachovi Blesk TV

Fotogalerie
59 fotografií