Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman odmítl nové pokusy o upálení v Praze: Pro boj za pravdu se musí žít

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
20. ledna 2019
11:25

Podle prezidenta Miloše Zemana demonstrativní upálení nemá smysl. „Když chce někdo bojovat za svoji pravdu, tak pro ni musí žít,“ řekl na téma dvou mužů, kteří se v uplynulých dnech pokusili upálit v Praze. Když totiž člověk zemře, už se nemůže pokusit nic změnit, uvedl Zeman exkluzivně pro Blesk.cz v pořadu S prezidentem v Lánech. Jelikož ale motivy těchto mužů zřejmě nebyly politické, těžko se to prý komentuje.

„Já o těch dvou lidech vůbec nic nevím, policie pouze uvádí, že tam nebyl politický podtex,“ řekl Zeman s tím, že „když o tom nic nevím, proč bych se k tomu měl vyjadřovat“. 

V obecné rovině se ale domnívá, že upálení není vhodný způsob pro prosazování změn. Výjimkou byl, jak sám říká Jan Palach, jehož památka později vyvolala tzv. Palachův týden, který předznamenal pád komunistického režimu.

„Když chce někdo bojovat za svoji pravdu, tak pro ni musí žít. Když se zabije, tak jeho život ztratil smysl a zpravidla nevyvolá ty pozitivní efekty, které čekal,“ řekl Zeman Blesku.

Muž bojuje o přežití, jeho motiv je nejasný

Neznámý muž (54) se polil hořlavinou a následně zapálil v pátek kolem 15. hodiny na pražském Václavském náměstí. Kolemjdoucí jej uhasili, i tak ale utrpěl popáleniny na 30 procentech těla, podle některých informací až na 50 procentech.

Přivolaní záchranáři jej okamžitě převezli do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde strávil dvě hodiny na operačním sálu. Nyní se nachází v umělém spánku a jeho stav je stále vážný. Zda přežije, ukážou až další dny.

Co ho k činu vedlo, není jisté. Mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová bezprostředně po aktu uvedla, že jednání muže nemělo politický motiv ani nešlo o společenský protest. Server Aktuálně.cz s odkazem na místostarostu Prahy 1 Petra Hejmu napsal, že chtěl odejít jako Jan Palach, jehož památku si Česko uplynulý týden připomínalo. Měl to sdělit svému bratrovi, který kontaktoval policii. Té se ale muže nepodařilo lokalizovat dostatečně včas.

Podle svědků muž před zapálením postával před sochou svatého Václava s cedulí v ruce a něco říkal. Jakmile se zapálil, okolí nejdříve nereagovalo. Až později přiběhli čtyři lidé a snažili se jej uhasit svým oblečením. Pak požádali v nedaleké kavárně o hasicí přístroj.

Další muž úmysl předem oznámil policii

O upálení se v sobotu odpoledne pokusil rovněž další muž na Národní třídě v Praze. Než tak ale udělal, dorazila policie a jeho snahu přerušila. Muž totiž svůj záměr oznámil předem na tísňové lince. Ani jeho motiv dosud není znám.

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Taurus70 ( 20. ledna 2019 22:38 )

77fugas Vy budete hodne zamindrakovany jedinec ze?

boxer ( 20. ledna 2019 13:44 )

77fugas: Voliči STOP09 to asi taky moc nevytrhnou !!

josefvyskoc ( 20. ledna 2019 12:37 )

Kydyby se upalili naraz vsichni stoupenci kavarny, nastal by v Cesku okamzite neco jako Raj. Navic by se to projevilo na ziscich zdravotnictvi, pohrebnich sluzeb, notaru, realitek a mnoha dalsich firem a organizaci. Do peti let bychom na tom byli lepe, nez Svycarsko !

boxer ( 20. ledna 2019 12:30 )

jumper1: Absolutní souhlas !

jumper1 ( 20. ledna 2019 12:17 )

Česká média vytváří v posledních letech obrovské hysterické kampaně při každém výročí, ať je to založení Československa, Smrt Václava Havla, Sametová revoluce či upálení Jana Palacha. Jejich cíl je jasný, sami jsou ovládáni strachem z Ruska či Číny a tak se snaží za každou cenu burcovat lidi na obranu EU a ‚liberální‘ demokracie, ať si pod pojmem liberální představíte cokoliv. I při výročí sebevraždy Jana Palacha jeho jméno slyšíme na každém rohu, do debat se zvou bývalí spolužáci a všemožní odborníci hledající to, jaký vlastně byl, že nebyl zoufalý, ale naštvaný, což ho zřejmě má posadit kamsi výše. Sebeupálení jako morální čin hodný uznání teď na lidi útočil ze všech stran a byla jen otázka času, kdy někdo podlehne, což se bohužel stalo. Přitom sebevražda, ať z jakéhokoliv důvodu, by nikdy neměla být oslavována, je přímo proti naší křesťanské civilizaci, samotný akt sebevraždy, ať už z jakéhokoliv důvodu, je závažným hříchem. Proto ano, připomínejme si Jana Palacha a jeho sebeupálení jako ukázku rozporuplného činu mladého naštvaného člověka, který inspiroval celou řadu dalších nešťastníků a vždy by mělo být doplněno, že se to nemělo stát!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa