Fotka čmoudícího komínu rodinného domku v Českém Těšíně nenechala diskutující na Facebooku chladnými. „Bych mu ten komín vyvedl do obýváku,“ uvádí autor fotky pan Lukáš M.

Na tom, kdo znečišťuje ovzduší, se lidé a odborníci shodnou. Podle průzkumů za to může Polsko. Až dvě třetiny znečištění pochází od našich severních sousedů.

„Na Ostravsku se v obdobích smogových situacích mohou emise z Polska na znečištění podílet až ze dvou třetin. Na polské straně se nachází přibližně půl milionu lokálních topenišť, zatímco na české straně hranice je jich desetkrát méně,“ uvedla ve své zprávě Ocelářská unie.

Dýcháme, co pálí Poláci

Kritika veřejnosti jde především na vrub Polska. „Ten smrad tu táhne z Polska, jelikož tady jsou všude filtry a Poláci mají výjimky z EU a nemají žádné filtry a otravují nám tady vzduch,“ myslí si Katka H.

Nejen průmyslové podniky, ale i polské domky podle diskutujících mohou za špatné ovzduší na Českotěšínsku. „Myslím, že my tady ve středu města dýcháme to, co pálí v kotlech Poláci v Cieszynie. Pokaždé, když tam jsem, vidím, jak stoupá z komínů úplně černý kouř,“ podělila se o zkušenost Alena Tichá.

„Kotlíky“ i u sousedů

Ke smogové situaci se vyjádřil i hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Ovzduší, v posledních dnech opět obzvlášť aktuální téma, a my politici jsme opět pranýřováni. Taky žiju v tomto kraji a žijí tady i mí blízcí a velmi mi záleží, aby se to, co dýcháme, zlepšilo. Jsme průmyslový region a ta zátěž tady byla, je a ještě dlouho bude, ale daří se nám spolupracovat s průmyslovými znečišťovateli nad rámec legislativy.“

„Rozdělujeme stamilióny v kotlíkových dotacích,“ dodává hejtman.  Podle informací Ivo Vondráka má podobný program výměny kotlů odstartovat i v sousedním Polsku. Po výměně polských kotlů se obyvatelé Moravskoslezska možná konečně v zimě bez obav nadechnou.

VIDEO: Velká část znečištění přichází z Polska, varovali v debatě politici. A Šlechtová promluvila o špatné spolupráci