Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Během zatmění narazil do Měsíce asteroid. „Jsem šťastný,“ raduje se astronom

Autor: Mii - 
23. ledna 2019
13:12

Pondělní zatmění Měsíce nebylo výjimečné jen tím, jakou barvou oblohu zabarvilo a že šlo o poslední úplné zatmění v tomto desetiletí. Ukázalo se, že během něj narazil do Měsíce asteroid. To se děje poměrně často, ale ještě nikdy se to astronomům nepodařilo natočit v tak vysoké kvalitě a právě během zatmění. Mluví se proto o historickém momentu.

Že se během zatmění stalo něco neobvyklého, se začalo spekulovat ihned poté, co skončilo. Stovky lidí po celém světě začaly hlásit, že během pozorování viděli krátký bílý záblesk. Mimo jiné uživatelé na internetovém fóru Reddit, kteří začali porovnávat nejrůznější záznamy a hledat, zda šlo jen o jejich představivost nebo se objevuje na více fotografiích.

Zrak je nešálil, záblesk se během zatmění na Měsíci opravdu vyskytl. Je to zřejmé například na záznamu Griffithovy observatoře v Los Angeles. A fakt, že úkaz byl pozorovatelný z většiny světa, dokazuje, že se musel udát skutečně na povrchu Měsíce a ne jen v atmosféře Země.

Diskuze se proto ujali astronomové, kteří se rozhodli finálně potvrdit, zda k dopadu došlo. Použili k tomu systém známý jako MIDAS (Systém pro detekci a analýzu měsíčních impaktu), který zaznamenává tělesa, která dopadají na Měsíc. Zvládne detekovat i kamínky o hmotnosti několika gramů a aktualizuje se zhruba každou třetí hodinu.

I MIDAS potvrdil, že něco během zatmění do Měsíce skutečně narazilo. A astronomové se začali radovat – nikdy se v podobné kvalitě nepodařilo během zatmění Měsíce zaznamenat dopad asteroidu, tedy sledovat to doslova v přímém přenosu.

Velký jako fotbalový míč

„Měl jsem tušení, že se to tentokrát stane. Jsem proto velmi šťastný, že k tomu došlo,“ radoval se na Twitteru Jose Maria Madiero, astronom z Univerzity Huelva ve Španělsku. Na podobnou událost podle svých slov čekal několik let. Záblesk byl tak dobře pozorovatelný proto, že k němu došlo ve chvíli, kdy zrovna Měsíc nebyl tolik ozářený, vysvětlil.

Zatím není oficiálně vypočítáno, jak velký asteroid byl. Madiero si ale myslí, že vážil zhruba dva kilogramy a byl velký jako fotbalový míč.

K zatmění Měsíce došlo v pondělí mezi 5:41 a 6:43 českého času. Trvalo 62 minut, při čemž se těleso zbarvilo do tmavě oranžovo-červené až hnědé barvy. K minulému úplnému zatmění došlo před půl rokem, další pak bude v Česku pozorovatelné až v září 2025.

Zobrazit celou diskusi