Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Byla to hotová jatka.“ Vlna veder zabila v Austrálii tisíce zvířat

Autor: Darina Jíchová - 
24. ledna 2019
11:50

Austrálii spalují obrovská vedra, minulý týden bylo dokonce ve státu Jižní Austrálie zlomeno 17 teplotních rekordů, například ve městě Adelaide naměřili 46,6 stupně, což je nejvyšší teplota za posledních 80 let. Nicméně vůbec nejtepleji bylo v dalším jihoaustralském městě Port Augusta, teploměr zde ukazoval 49,5 stupně. Neuvěřitelné horko si vybralo oběť hlavně na zvířatech, informoval deník The Guardian.

Také ostatní australské státy se potýkají s náporem horka, v Západní Austrálii na pláži Red Rocks Point bylo naměřeno 49,2 stupně. V průměru se teplota drží nad 40 stupni, mnoho barů a hospod se rozhodlo rozdávat chlazené pivo zdarma, pokud teploměr ukáže více než 45 stupňů. Nejnižší noční teplota se pohybuje kolem 35,9 stupně.

V ubytovnách pro bezdomovce platí „červený kód“ a jejich zaměstnanci se lidi z ulic snaží dostat do stinných koutů a poskytnout jim dostatek vody. Veterináři vyslovili obavy o zvířata, která jsou zatím největší obětí vlny veder. V Jižním Novém Walesu dochází k masivnímu uhynutí ryb, z tamních jezer byly vytaženy tisíce leklých kusů.

Jatka kvůli vedru

Po celé Austrálii dochází k odstřelům zvířat, která hynou kvůli žízni. Na západě země bylo utraceno 2500 velbloudů, stovky netopýrů, desítky klokanů a zhruba 90 koní. Ty našli správci parku v Severním teritoriu, zvířata ležela ve vyschlém napajedlu. Zhruba 40 koní už na následku žízně a hladu zemřelo, zbytek se správci rozhodli odstřelit.

Austrálii sužují vedra, jejími největšími oběťmi jsou zvířata, včetně netopýrů, velbloudů, klokanů a koní. Austrálii sužují vedra, jejími největšími oběťmi jsou zvířata, včetně netopýrů, velbloudů, klokanů a koní. | reprofoto/twitter

„Byla to hotová jatka, jsem zničený. Nikdy jsem nic takového neviděl, všechna ta těla. Nemohl jsem uvěřit, že se něco takového stalo,“ sdělil reportérům stanice BBC Ralph Turner. Tamní úřady vysvětlily, že se po poradě s veterináři rozhodly nechat vyhladovělé koně a další zvířata utratit.

Lovci nyní v dalších parcích odchytávají dalších 120 divokých koní, opic a velbloudů, také ti budou na radu veterinářů odstřeleni.

Za extrémní počasí může klimatická změna

Meteorologové se domnívají, že zatím nejteplejší a nejsušší léto má částečně na svědomí klimatická změna. „Čelíme klimatickým změnám, musíme se připravit na jejich následky. Zatím ale na ně nejsme schopni plně a dobře reagovat,“ uvedl David Ross, člen zastupitelstva v Severním teritoriu.

Australské úřady vyzvaly své občany i přítomné turisty, aby nevycházeli a zdržovali se ve stinných prostorách. Měli by se také vyhnout jakékoliv fyzické práci, varování platí hlavně pro seniory, děti a dlouhodobě nemocné.

Pro Tasmánii platí zvýšená bezpečnostní opatření kvůli možným požárům.

Zobrazit celou diskusi