Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pozor na horkou vanu! Víme, jaká teplota už vás vážně ohrozí!

  • 29. ledna 2019 | 06:00

    Horkou koupel miluje většina z nás. Hlavně v těchto chladných dnech krásně prohřeje, navodí báječnou relaxaci a psychické odreagování. Jenže horká vana nám vedle příjemného odpočinku může způsobit i nepříjemné zdravotní potíže…

    Po náročném a chladném dni je vana plná horké vody balzámem pro tělo i duši. Uvolní se vám nejen svaly na celém těle, ale zrelaxujete i psychicky. Nejspíš se těšíte, jak se do ní večer naložíte a budete v ní nerušeně vegetovat. Pokud je koupel v teplé vodě váš pravidelný rituál, bez kterého se neobejdete, určitě zpozorněte. Horké (nejen domácí) lázně můžou být totiž v některých případech rizikové. Víte, kdy bychom se relaxaci ve vaně měli určitě vyhýbat?

  • Zátěž pro srdce

    vana
    Autor: istock

    Vyšší teplota vody roztahuje cévy, otevírá póry a uvolňuje svalové napětí. A tepelný stres pro srdce představuje významnou zátěž. A to je právě důvod, proč by se horké koupeli měli raději vyhýbat lidé s vysokým krevním tlakem a ti, kteří mají riziko srdečních onemocnění. Různé studie také potvrzují fakt, že aktivity, které organismus vystaví šoku, mohou zvýšit riziko infarktu. A to se může stát i v souvislosti s náhlou rychlou změnou psychického rozpoložení či teploty – například extrémně horká koupel v extrémně chladném dni. 

  • Infekce močových cest a vaginální problémy

    vana
    Autor: istock

    Pokud jste citlivá a náchylná k nejrůznějším intimním problémům, určitě dejte raději přednost sprchování. Dlouhodobý pobyt ve vaně s mýdlem či pěnou do koupele může být pro vás totiž rizikový. Tyto kosmetické produkty mohou poškodit přirozené pH intimních oblastí, a tím vzniká prostředí ideální k přemnožení bakterií a vzniku zánětu. Ideální jsou speciální pěny a sprchové gely určené výhradně pro intimní hygienu.

  • Vrásky a zničené vlasy

    vana
    Autor: istock

    Pravidelné koupání v horké vodě může mít vliv i na vaši krásu. A to vzhled pokožky i vlasů. Kůže je po delší koupeli vysušená a ztrácí svou přirozenou pružnost. A to má vliv na předčasnou tvorbu vrásek. Pokud také zpozorujete tvorbu šupinek či začervenání, na vanu určitě pár dní zapomeňte. Každopádně po každé koupeli a sprše je potřeba pokožku dobře promastit pomocí hydratačního tělového mléka. V zimě je vhodné používat hutné krémy, nejčastěji s obsahem bambuckého másla – ty vytvoří na kůži ochranný film, který účinně bojuje i proti nepřízni počasí. Horká voda ale vysuší také vaše vlasy, které jsou v zimě ještě víc zatěžovány mrazem. Proto pokud nechcete mít hřívu zničenou, s horkou vanou to nepřehánějte a používejte speciální šampony a balzámy, které jsou pro zimní období ideální.

  • Těhotenství

    vana
    Autor: istock

    V období očekávání potomka na koupel v horké vaně nebo i saunu určitě zapomeňte a zvolte jinou metodu relaxace. Vysoké teploty vody mohou způsobit zvýšení tělesné teploty, to může být pro vás i dítě nebezpečné. Pokud totiž teplota těhotné ženy přesáhne 38,8 stupně, varují odborníci před možnými komplikacemi těhotenství i vyvíjejícího se plodu. Podle americké studie ženám, které si v těhotenství dopřávaly pravidelně horkou vanu, hrozí mnohem větší riziko, že se jim narodí dítě s vrozeným poškozením mozku nebo míchy. Navíc některé studie prokázaly spojení mezi horkou vanou a vyšším rizikem potratu. V dalším průběhu těhotenství je vývojové poškození plodu horkou koupelí nepravděpodobné, přesto lékaři horkou moc nedoporučují. Další riziko přichází v poslední třetině těhotenství, a to zejména u žen, kterým hrozí předčasný porod.


  • Jak se tedy koupat správně?

    vana
    Autor: istock

    Každodenní sprchování je sice zdravější a ekonomičtější než každodenní koupání v horké vaně, ale pokud si relax v horké vaně nedokážete odpustit, je třeba myslet na důležitá pravidla:

     

    • Ideální doba pro koupel je zhruba půl hodiny po návratu z venkovního prostředí, kdy je tělo už aklimatizované.
    • Koupejte se vždy maximálně 15 až 20 minut, a to ve vodě, která by neměla být teplejší než lidské tělo – tedy maximálně 37 °C. 
    • Během koupele se zásadně nedoporučuje pít alkohol. Kombinace horké vody a alkoholického nápoje může vyvolávat bolesti hlavy a způsobit i mrtvici, protože prokrvení se zdvojnásobuje.
    • Z horké vany vystupujte opatrně a raději se něčeho přidržte. Horká koupel vás může unavit a snadno se vám může zatočit hlava.
    • Horkou koupel si dopřejte jen jako první pomoc při nachlazení. Při chřipce a zvýšené teplotě ji odborníci nedoporučují. Organismus by se zbytečně přehřál a unavil.
    • Do koupelí jsou nejvhodnější přírodní ingredience – oleje či bylinky. Například eukalyptus vám pomůže při rýmě, dobromysl nebo meduňka při problémech se spánkem, citrusové oleje zase nabudí organismus.

Autor: beni
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...