Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sněhové závěje, nehody a zrušené lety: Ochromená Moskva dál bojuje s kalamitou

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. ledna 2019
16:18
Autor: ČTK, peb, bud - 
26. ledna 2019
20:30

Ruská metropole se od sobotního rána topí ve sněhu, podle meteorologů Moskvu ochromila největší kalamita za posledních 70 let. Desítky automobilů byly poškozeny v řetězových srážkách a radnice vyzvala obyvatele, aby s osobními auty nevyjížděli a aby používali metro. Letiště a letecké společnosti v sobotu hlásili zpoždění a rušení letů, včetně spojení s Prahou.

Ruské hlavní město bude s rekordní sněhovou kalamitou bojovat ještě nejméně týden. Novinářům to v neděli řekl náměstek moskevského primátora Pjotr Birjukov.

Nevyjíždějte v autech

V ulicích se sněhovou nadílkou bojuje 60 000 lidí. Birjukov řekl, že hromadná doprava v Moskvě funguje, ale doporučil obyvatelům města, aby se svými soukromými automobily nevyjížděli.

Výška sněhové pokrývky dosahuje téměř půl metru. Za posledních 24 hodin policie na výpadovkách řešila několik hromadných havárií, při nichž byly poškozeny desítky aut. Žádné závažnější zranění hlášeno nebylo

„Ostražitost, dodržování vzdálenosti a nízká rychlost. A nejlepší je jet metrem,“ napsal na twitteru v doporučení řidičům moskevský dopravní inspektorát.

Desetistupňové mrazy

Předpověď varuje před závějemi, náledím a silným větrem. Teploty se pohybují pod deseti stupni mrazu. O víkendu by měl příděl sněhu překročit polovinu normy obvyklé v Moskvě pro celý leden

Sněžit má v ruském hlavním městě do pondělního rána, síla větru přesahuje 60 kilometrů za hodinu.

Sníh hustě padající od sobotního rána zkomplikoval železniční dopravu, na příměstské trati muselo vyjet téměř devadesát speciálních souprav pro odklízení závějí, dalších sedmdesát je připraveno. Vázne automobilová doprava, centrum Moskvy je navzdory víkendovému provozu zaplněno zablokovanými vozy. Na výpadovkách došlo k několika řetězovým haváriím, zranění osob jsou podle policie jen lehká, ale doprava se prakticky zastavila.

Letiště mají potíže 

Hlavní ruská letecká společnost Aeroflot v sobotu kvůli počasí zrušila 130 letů, mezi nimi spojení s Londýnem, Římem nebo Milánem. Dvě linky Aeroflot zrušil i mezi Moskvou a Prahou. Potíže hlásí prakticky všechna moskevská letiště: Šeremeťjevo, Vnukovo i Domodědovo.

V neděli je zatím hlášeno dalších 40 zrušených letů, 32 letů má zpoždění. Linky do Prahy zatím problémy nemají.

Sněhová kalamita zasáhla Moskvu od jihu a jihozápadu, podle meteorologů má trvat nejméně tři dny.

sronin1 ( 28. ledna 2019 20:33 )

možná se globálně oteplilo a tak všude sněží

cocumysvole ( 27. ledna 2019 17:16 )

kepetr77: Už jdi do hajzlu s těma svejma nahatejma ***ma ty debile.

jasnovidec01 ( 26. ledna 2019 23:11 )

tak si tam zajdi nějaou prostitutka najít a neotravuj tady nazdar

jasnovidec01 ( 26. ledna 2019 23:05 )

takovej trošek sněhu,,u nás dneska sněží neustále od rána a techníčáci nestíhají opět, zaspaly aspoň pořádná zima

Zobrazit celou diskusi