Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Morava pod sněhem: Desítky nehod, zpoždění v MHD a 240 tun soli na silnicích v Brně

Aktualizováno -
28. ledna 2019
12:38
28. ledna 2019
06:55

Vydatné noční sněžení způsobilo kalamitu v hromadné dopravě na jihu Moravy. Většina autobusových linek v kraji jezdí nepravidelně. Situace je kritická hlavně na Znojemsku, Břeclavsku, Vyškovsku, dále na Brněnsku kolem Ivančic a Tišnova. Několik hodin byl uzavřený hraniční přechod v Mikulově. Policie eviduje desítky především drobnějších nehod. ČTK to zjistila u dopravních dispečinků a od mluvčího policie Pavla Švába. Na Moravě a ve Slezsku má navíc dál sněžit - dnes napadne 7 až 10 centimetrů sněhu. Výstraha, kterou vydal ráno Český hydrometeorologický ústav, platí pro Jihomoravský a Zlínský kraj a některé okresy Olomouckého a Moravskoslezského kraje. 

V Brně vyjely do terénu všechny posypové vozy. Od prvních výjezdů ve 03:15 do 08:15 silničáři za pomoci pluhů na sypačích a traktorů s radlicemi vyčistili 1250 kilometrů silnic. ČTK to řekl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Doplnil, že silničáři jen v Brně spotřebovali 240 tun posypové soli.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje doporučuje zvýšenou opatrnost prakticky na celém území jižní Moravy. Na okresních silnicích ve vyšších polohách leží sníh, hlavní tahy jsou holé a mokré, ovšem řidiči musejí počítat také se sníženou viditelností. Silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku je uzavřena pro auta nad 12 tun.

Dispečink hasičů informuje o zvýšeném počtu nehod, u Rajhradu a Ivančic na Brněnsku i Uherčic na Břeclavsku skončila nad ránem auta v příkopu. U Velké nad Veličkou se srazila dvě osobní auta s nákladním vozem.

Policisté od rána evidují desítky dopravních nehod, povětšinou skončily bez vážnějších následků. Lidé si je i řeší sami prostřednictvím euroformulářů. Evidujeme také mnoho hlášení o nesjízdných komunikacích a o uvízlých kamionech,“ řekl mluvčí Šváb.

Podle policejního webu je uvíznutý kamion například na silnici 380 u Borkovany na Břeclavsku, v Nádražní ulici v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku nebo v brněnské Bohunické ulici.

Mluvčí záchranné služby Michaela Bothová řekla, že záchranáři evidují zvýšený počet výjezdů k dopravním nehodám, případná zranění by však neměla být nijak vážná. Podle mluvčí mají i sami záchranáři problém dostat se k pacientům kvůli nesjízdnosti silnic a kolonám.

Sníh brzdí autobusy a trolejbusy některých linek v Brně. Silničáři se snaží problematické úseky průběžně uvolňovat. Některé krajské linky se zpožďují až o 70 minut, například linka 105 v oblasti Mikulova.

Dopoledne byl na několik hodin zavřený kvůli sněžení hraniční přechod v Mikulově na Břeclavsku, rakouská strana přestala do obce Drasenhofen pouštět kamiony, následně i osobní vozy. „Provoz na rychlostní komunikaci I/52 od Pohořelic směrem na Rakousko je v současné době bez omezení. Odklon dopravy, který musel být během dopoledne prováděn, je již zrušen. Také z rakouské strany od Drasenhofenu je provoz obnoven,“ uvedla v 11:50 v aktualizaci zprávy na policejním webu mluvčí Kamila Haraštová.

srtpetr ( 28. ledna 2019 17:56 )

--Najděteee nahé-ženy ve vašem městě zde : My.Su/Zeny

iFender ( 28. ledna 2019 11:52 )

Ja jezdim po Rakousku a hlavne Nemecku skoro tricet let jako pendler montaznik. Cesti ridici nakladni dopravy si porad stezuji na nase neudrzovane silnice nejvice v zime.At uz prestanou pomlouvat,prozoze v zime kdyz napadne tak je proste konec a jsou problemy.Ze jsou rakouske a nemecke silnice dalnice (nemecke ne vsude)kvalitnejsi to je pravda.Dnesni zprava Nordrhein Westfalen zacpy(Stau(s)) az 360 km.Vsude hodinova zpozdeni a za to by mel byt odpovedny nemecky ministr dopravy?V Nemecku jsou Polaci,Belorusove,Litevci,Madari etc, nezapomenme na cechy vseobecne ukaznenejsi.Zablokovat dalnici by si tam nikdo nedovolil.

hadaja ( 28. ledna 2019 10:59 )

Je leden, napadl sníh,super, je deficit vody, tak je to dobře,bohužel je jiná doprava než kdysi, když nic nejezdilo a silnici posypali pískem lopatou z vlečky za traktorem a babka chodník posypala popelem.Jde o to,kolik lidí musí jet autem do práce, kolik jich sedne z pohodlnosti.Nic s tím nenaděláme, buďme rádi za vodu.Co se týká předpovědi,moc tomu nevěřím, tal to ani nesleduji.Panu Ladovi by se to líbilo

jasg@... ( 28. ledna 2019 09:37 )

Počasí s Honsovou: Víkend přinese oteplení a vítr. Sněžit bude už jen na horách O víkendu přijdou mrazy až -20 stupňů Celsia. Hrozí náledí i sněhové jazyky No a včil si vyber

Zobrazit celou diskusi